Până acum, un astfel de titlu ar fi fost greşit din multe puncte de vedere. O compactă are anumite dimensiuni, obiectiv fix şi un senzor mic. Canon G1 X este doar puţin mai mare decât G12, însă are un senzor imens. Cu indicativul 1.5″, acesta are o suprafaţă de 18,7 x 14 mm. El este cu 20% mai mic decât APS-C-ul folosit în DSLR-urile Canon, însă cu 16% mai mare decât Four Thirds-ul din oferta Panasonic şi Olympus. Vă lăsăm pe voi să calculaţi de câte ori este mai mare decât cel de 7,4 x 5,6 mm al lui Canon G12.
Nu vom vorbi prea mult despre carcasa lui Canon G1 X. Ea menţine un număr mare de butoane şi rotiţe pentru contrulul setărilor. Ocularul optic a fost şi el păstrat, deşi utilitatea sa este puţin disputată. Vom încerca să înţelegem ce vrea să facă producătorul nipon cu acest model. Personal, tind să cred că el este precursorul aparatele foto cu lentile interschimbabile şi body foarte compact. Preţul de 800 $ îl pune cu siguranţă în aceaşi ligă cu Sony NEX şi Micro Four Thirds-urile de la Olympus şi Panasonic.
Canon şi Nikon s-au împotrivit destul de mult curentului mirrorless. În timp de Olympus, Panasonic, Sony şi Samsung invadau piaţa cu aparate foto cu un corp compact şi obiectiv interschimbabil, marii producători japonezi aşteptau. Într-un final, Nikon a introdus Seria 1, dar cu un senzor intermediar ca dimensiune. Aşteptam reacţia celor de la Canon, însă nu ne aşteptam la un astfel de hibrid. Nu cred că G1 X este un produs greşit. El nu mai este însă aparatul compact, satelit pentru DSLR-urile de top.
Canon G1 X poate fi singurul aparat al unui utilizator pretenţios, dar care nu vrea să investească mulţi bani într-o serie de obiective. Senzorul mare asigură o calitate foarte bună a imaginii, controlul setărilor manuale este acoperit de multe butoane şi rotiţe, iar obiectivul cu plajă focală de 28-112 mm (zoom optic 4x) este potrivit pentru o gamă largă de aplicaţii. Canon G1 X va intra pe piaţă în luna februarie, preţul său peste ocean fiind de 800 $.