Valve a anunţat luni produsul SteamOS, distribuţia Linux care va oferi acces la jocurile din magazinul digital Steam, streaming-ul jocurilor Windows de pe alte PC-uri şi redare media prin intermediul unei interfeţe simple optimizate pentru televizorul din sufragerie, iar ieri seară a dezvăluit şi partea a doua a acestui ecosistem nou: hardware-ul.
Din păcate, anunţul este mai puţin detaliat decât ne-am fi dorit, Valve nedezvăluind configuraţiile hardware pe care ar trebui să le vedem la lucru. Compania a anunţat că lucrează cu multipli parteneri, sistemele SteamOS urmând sa fie lansate în cursul anului viitor. La fel ca o consolă de jocuri, acestea vor fi gata de utilizare imediat după ce vor fi cuplate la un televizor şi la Internet, Valve încercând să aducă astfel distracţia digitală la îndemâna oricui, bazându-se, evident, pe componenta jocurilor în care compania excelează.
Anterior, s-a afirmat că sistemele SteamOS vor veni în configuraţii multiple, începând de la modele accesibile care vor costa 100 de dolari sau ceva mai mult, până la modele de vârf care vor depăşi preţul de 300 de dolari. În acest moment este neclar dacă produsele vor purta numele Valve şi vor fi vândute de companie sau dacă acestea vor apărea sub diverse nume, compania urmând să se ocupe doar de dezvoltarea platformei software şi trasarea unor linii generale de design.
Până în ziua în care vom vedea la lucru viitoarele produse comerciale, cei interesaţi îşi vor putea încerca norocul înscriindu-se în concursul care va selecta 300 de utilizatori Steam care vor putea testa prototipul unei console SteamOS.
Valve mai are un anunţ pregătit pentru ziua de vineri, când este aşteptată lansarea unuia sau mai multor periferice pentru control, care să suplimenteze perechea clasică tastatură + mouse.