Odată cu Windows 8, Microsoft introduce şi un nou sistem de fişiere numit Resilient File System (ReFS).
Potrivit Microsoft, noul sistem de fişiere este „proiectat de la zero”, în încercarea de a oferi o modalitate mai bună pentru gestionarea fişierelor de pe harddisk sau alte dispozitive de stocare. Sistemul ReFS oferă suport îmbunătăţit pentru volume de capacitate mare, acomodate de actuala şi viitoarele generaţii de harddisk-uri, mecanism îmbunătăţit pentru protecţie împotriva coruperii de date şi suport mai bun pentru partajarea spaţiului de stocare între dispozitive.
Cel puţin pentru început, sistemul de fişiere ReFS va fi disponibil numai pentru versiunea Windows Server 8, astfel că vasta majoritate a utilizatorilor Windows 8 vor trebui să se mulţumească cu vechiul sistem de fişiere NTFS, introdus odată cu sistemul de operare Windows NT. Aparent, Microsoft doreşte testarea amănunţită a acestui sistem de fişiere înainte de a decide introducerea în versiunea pentru acasă a sistemului de operare Windows 8.
ReFs poate fi aplicat unei partiţii nou formatate la fel ca orice alt sistem de fişiere şi este construit pe fundaţiile vechiului NTFS, astfel încât compatibilitatea cu hardware-ul actual să fie asigurată.
Printre avantajele noului sistem de fişiere se numără abilitatea de a detecta rapid toate formele de corupere a datelor care pot survenii, suport data-stripping pentru performanţe sporite şi un nou model de alocare la scrierea datelor, numit copy-on-write (COW). Microsoft a folosit deja conceptele COW în produse din gama SQL Server şi serviciul Volume Shadow Copy, pentru a facilita copierea rapidă a volumelor mari de date.
Din păcate ReFs nu poate fi utilizat împreună cu medii de stocare portabile şi nici pentru partiţia de boot a sistemului de operare, momentan fiind destinat doar pentru gestionarea spaţiului de stocare auxiliar.
Până ce suportul ReFS va fi introdus la scară largă, versiunea client a sistemului Windows 8 va putea accesa doar pentru citire datele stocate în volume ReFS.