Redactorii unui site din Finlanda au testat funcţionalitatea unor telefoane mobile la temperaturi foarte scăzute. Ele au fost puse într-o cameră frigorifică, unde temperatura se putea ajusta foarte precis. Cum s-au comportat? Unele au uimit, iar altele au dezamăgit profund. Realizatorii testului au concluzionat printre altele că un telefon ieftin nu este neapărat mai rezistent la frig decât unul foarte performant, aşa cum vom vedea în continuare. Testele au început la temperatura de 0 grade Celsius, aceasta fiind redusă treptat cu câte 5 grade.
Primele telefoane care au început să aibă probleme au fost iPhone 4 şi iPhone 4S. Modelul anterior de la Apple a început să aibă probleme la -10 grade şi s-a oprit de tot la -20 grade, iar actualul model a dat erori la -5 grade şi s-a oprit la -10 grade. De menţionat faptul că Apple nu recomandă folosirea smartphone-urilor sale la temperaturi negative. Nokia N9, datorită construcţiei sale, este la rândul său foarte afectat de temperaturile scăzute. El nu a mai funcţionat la -20 grade.
La polul opus s-au situat, în mod surprinzător, telefoanele produse de Samsung. Samsung Galaxy S Plus s-a oprit la -25 grade, Samsung Galaxy Gio şi Galaxy Mini la -30 grade, iar Samsung Galaxy S II a funcţionat până când temperatura a scăzut la -35 grade. Aceasta este o performanţă cel puţin impresionantă pentru un smartphone de top.
Motivele principale pentru care telefoanele nu mai funcţionează la temperaturi scăzute ţin de baterie şi afişaj. După cum cred că ştiţi deja, acumulatorii sunt foarte afectaţi de frig. Rezistenţa internă creşte şi voltajul oferit scade. Telefonul interpretează asta ca baterie descărcată şi se opreşte. Afişajele LCD sunt primele afectate de frig. Vâscozitatea cristalelor lichide creşte şi ecranul are întâzieri la afişarea informaţiilor. Se pare că matricele AMOLED sunt mai puţin afectate de temperaturile scăzute. În graficul de mai sus puteţi observa că smartphone-urile produse de Nokia nu sunt neapărat mai rezistente la frig, în ciuda faptului că sunt create în ţara în care a fost realizat testul.