În ultimul an, ultrabook-urile au fost produsele fierbinţi de pe piaţa laptopurilor. E de înţeles. Cum să nu-ţi placă un laptop subţire, uşor, performant şi cu o autonomie decentă? Am putea spune că ele sunt laptopurile perfecte. Din fericire, există utilizatori care nu cred acelaşi lucru. În general, un ultrabook ar trebui să fie combinaţia perfectă pentru mulţi clienţi. În practică, sunt persoane care vor ceva uşor diferit. Asus U32V este un ultra-portabil care se opreşte greu, deoarece are o baterie mare. Vom vedea în continuare cum depăşeşte ultrabook-urile de dimensiuni similare la aproape toate capitolele.
Asus U32V este un laptop cu aspect foarte plăcut. Capacul ecranului şi carcasa din jurul tastaturii sunt din aluminiu plăcut la atingere. În rest, găsim un plastic negru, mat, de calitate. Pus alături de un ultrabook, U32 este foarte gros. Am putea spune chiar că este de modă veche, pe lângă modele cu carcasă unibody din aluminiu sau care se laudă cu elemente din aliaj de magneziu ori fibră de carbon. Asta nu înseamnă că nu este bine construit. Din contră, carcasa este robustă şi bine închegată. Odată deschis, zona din jurul tastaturii ar putea fi considerată elegantă.
În general, un ultrabook are o grosime de 14-18 mm şi o greutate ce variază între 1,1 kg şi 1,6 kg. Asus U32V este doar un ultra-portabil, aşa că îşi permite să aibă o grosime maximă de 26 mm şi să atingă 1,89 kg. Acestea fiind spuse, el nu este nici prea gros, nici prea greu pentru un utilizator de rând. Încape lejer într-o geantă compactă şi nu o trage foarte mult în jos. Porturile sunt aplasate pe laterale şi apreciem faptul că Asus ne oferă trei conectori USB 3.0. Fanta de aerisire este puţin mai mare decât eram obişnuiţi, însă există o explicaţie pentru dimensiunile sale. În carcasă se află şi o placă video dedicată.
Am amintit la început de bateria mare a lui Asus U32V. Eu am testat modelul cu acumulator de 8 celule şi 83 Wh, iar ea nu afectează deloc liniile laptopului. Nu iese în exterior în spate, ci se remarcă doar pe faţa inferioară. Chiar şi aici, bateria nu depăşeşte picioruşele din cauciuc ale laptopului. Asus ne arată cum poţi să oferi o baterie foarte mare fără să afectezi designul carcasei.
Probabil că m-am obişnuit cu tastaturile iluminate ale ultrabook-urilor, de mi s-a părut ciudat că Asus U32V nu are aşa ceva. Ce are însă ultra-portabilul de faţă este o tastatură excelentă. Tastele sunt bine spaţiate şi au o cursă mai mult decât decentă. Tastatul rapid este o plăcere. Nu pot spune că depăşeşte tastatura unui Lenovo Edge, însă se apropie destul de mult de standardul impus de aceste portabile. Touchpad-ul este mare şi are click pe toată suprafaţa. Precizia lui este bună, atât la mişcarea cursorului, cât şi la scroll-ul cu două degete. Software-ul aferent acceptă mai multe gesturi, însă nu te lasă să le personalizezi.
Un laptop Asus fără plastic lucios este o raritate. De obicei, producătorul mai păstra acest material pentru rama ecranului. Acum el a dispărut. În plus, filtrul afişajului este mat, o facilitate pe care sunt sigur c-o veţi aprecia. Dacă luminozitatea şi reproducerea culorilor sunt bune, unghiurile de vizibilitate sunt doar decente. Timpul de răspuns este îndeajuns de bun pentru un FPS în weekend. Balamalele ecranului permit o rabatare amplă a sa. Pe latura de sus se găseşte o cameră web cu senzor CMOS, capabil să înregistreze clipuri 720p.
Am stabilit mai sus că Asus U32V nu este un ultrabook din perspectiva dimensiunilor, însă nu ele sunt cele care definesc această categorie de portabile. Ultrabook-urile sunt în primul rând portabile dotate cu procesoare speciale, de tip ULV (ultra low voltage), de la Intel. Vedeţi TDP-ul (total dissipated power) procesorului lui U32V? TDP-ul unui procesor de ultrabook este de doar 17 W. Acest Intel Core i5 nu ştiu cât de bine ar putea fi răcit într-o carcasă precum cea a lui Asus UX31A.
Modelul testat de noi a venit cu un HDD generos de 750 GB. Deşi platanele se rotesc cu 7.200 RPM, el nu poate să stea alături de un SSD. Asus ar fi putut să ofere măcar acea cantitate de memorie flash integrată pe placa de bază, pentru caching, pe care o întâlnim la ultrabook-urile dotate cu HDD-uri. Soluţia de faţă este excelentă pentru cei care vor să aibă toate datele cu ei, însă nu ţin neapărat ca laptopul să pornescă repede. Pe de altă parte, Asus U32V include tehnologia InstantOn, ce permite portabilului să stea în Sleep Mode multe zile.
PCMark Vantage 64 bit – 7.870 (Productivity – 6.482)
PCMark 7 Basic – 2.456
3DMark Vantage Entry – 20.565 (GPU 19.908 / CPU 22.827)
3DMark Vantage Performance – 5.457 (GPU 4.352)
3DMark Vantage High – 3.405 (GPU 2.958)
3DMark11 – E 2.105 / P 1.250 / X 379
Cinebench R11.5 – 27,51 fps / 2,86 pts
Placa video Nvidia GeForce GT 630M este poziţionată în gama mainstream şi este de fapt o redenumire a lui GeForce GT 540M. Aşa cum se poate observa din lista de jocuri de mai jos, ea permite rularea unor titluri actuale la rezoluţia nativă a ecranului. În plus, cei care au nevoie de procesare prin intermediul plăcii video vor aprecia prezenţa lui GeForce GT 630M. Ca şi în cazul testelor de performanţă, sistemul de răcire face faţă cu brio atunci când sunt rulate jocuri.
CoD Modern Warfare 2 – High, AA 2x – 44 fps
NFS Shift 2 – Low, No AA – 29 fps
Crysis 2 – Gamer, No V-Sync – 35 fps
Titlul are legătură directă cu acest aspect. Asus U32V are o baterie mare ce oferă, pe o platformă de ultimă generaţie, o autonomie excelentă. Producătorul specifică mai bine de 10 ore de lucru cu ajutorul portabilului. În practică, cifrele sunt ceva mai mici, însă ele rămân impresionante. În testul de lucru în mediul office, laptopul a funcţionat şapte ore şi 15 minute cu o singură încărcare a bateriei. În acest timp am redactat documente, am navigat pe Internet folosind placa de reţea wireless şi am ascultat muzică în fundal folosind o pereche de căşti. Profilul de sistem folosit a fost Power4Gear Quiet Office, iar luminozitatea ecranului a fost redusă la 70%.
Pentru testul multimedia am rulat un film 720p, folosind profilul Power4Gear Entertainment şi având luminozitatea ecranului redusă la 80%. Autonomia oferită de bateria cu 83 Wh a fost de şase ore şi 40 minute. Placa de reţea wireless a fost dezactivată, iar pentru redarea sunetului a fost folosită o pereche de căşti. De menţionat că am folosit un player video cu decodare prin placa video.
Pentru că avem în carcasă o placă video capabilă să ruleaze mai mult decât decent jocuri de ultimă generaţie, am realizat şi un test de autonomie în jocuri. Am folosit profilul de sistem Power4Gear High Performance, iar luminozitatea ecranului a fost redusă la 90%. În ciuda capacităţii mari, bateria s-a descărcat într-o oră şi 35 minute. Încărcarea completă a bateriei se face în aproximativ două ore şi 30 minute.
S-a întâmplat de mai multe ori să întâlnesc, la diverse laptopuri, o ieşire audio analogică cu probleme. Nu este cazul lui Asus U32V. Sistemul de răcire este eficient şi silenţios. Chiar şi în sarcină el nu are un zgomot puternic sau deranjant. Harddisk-ul este amplasat sub jumătatea dreaptă a restpad-ului. Acea zonă se încălzeşte uşor în timpul utilizării. În rest carcasa superioară a laptopului rămâne destul de rece. Un alt aspect legat de utilizarea unui HDD cu 7.200 RPM este faptul că produce uşoare vibraţii în carcasă. Ele nu deranjază, dar sunt uşor sesizabile.
Asus U32V este disponibil în ţara noastră într-o configuraţie uşor diferită de cea testată. Lipsesc 4 GB RAM, iar HDD-ul are o capacitate de 500 GB. Preţul lui Asus U32V, cu aceste menţiuni, este de aproximativ 3.000 lei.
Asus U32V nu este un ultrabook, însă este un ultra-portabil excelent. Construcţia este de calitate, iar producătorul plusează cu un ecran cu filtru mat. Dacă puterea de procesare este foarte importantă pentru dumneavoastră, ţineţi cont că CPU-ul lui U32V este mai performant decât un CPU Core i7 dintr-un ultrabook. În plus, placa video dedicată îşi va face simţită prezenţa. Autonomia este însă atuul lui U32V. Bateria din dotare oferă aproximativ şapte ore de redare video sau lucru în mediul office, o performanţă greu de egalat de alte portabile de pe piaţă, fie ele şi ultrabook-uri. Cât despre preţ, chiar şi el este unul foarte atractiv şi semnificativ mai mic decât al unui ultrabook cu diagonala de 13.3”. În final, Asus U32V este un ultra-portabil cu prea multe puncte forte pentru a fi ignorat.
autonomie foarte mare
bine construit
ecran mat
sistem de răcire eficient
placă video dedicată
HDD-ul produce vibraţii şi căldură