Google are în aceste zile un conflict nu doar cu autorităţile franceze, al căror curent proiect de lege ar obliga împărţirea veniturilor publicitare ale companiei cu furnizorii de conţinut, ci şi cu autorităţile Uniunii Europene, care au înaintat o scrisoare oficială prin care îşi exprimă dezaprobarea cu politicile de confidenţialitate Google.
Incidentul a început în luna martie a acestui an, când Google a unificat termenii de utilizare şi clauzele de confidenţialitate ale celor 60 de servicii ale sale într-un singur document. Uniunea Europeană şi-a exprimat încă de atunci reticenţa, cerând o amânare a activării acestor noi termeni unici de utilizare, însă Google a preferat să ignore această cerere.
La acea vreme, Viviane Reding a spus că e vorba de mai multe aspecte în neregulă: nici o autoritate nu a fost consultată, noua politică nu respectă legea transparenţei şi permite transmiterea datelor personale unor terţe părţi împotriva dorinţei utilizatorilor. Ulterior, Uniunea Europeană a demarat o anchetă, coordonată de autoritatea franceză Commission Nationale de l’Informatique (CNIL).
Raportul CNIL a fost însă finalizat şi, conformându-se semnalelor de alarmă trase de acesta, 24 din cei 27 membri ai comisiei europene pentru protecţia datelor au înaintat o scrisoare oficială prin care cer companiei să-şi revizuiască termenii de utilizare. Conform acesteia, centralizarea datelor la o scară atât de mare este o ameninţare potenţială foarte gravă pentru intimitatea şi securitatea utilizatorilor şi, chiar dacă membrii comisiei nu afirmă direct că aceştia sunt ilegali, cererea de revizuire este evidentă.
Cererile Uniunii Europene sunt sintetizate sub forma a 12 recomandări, acestea incluzând înştiinţarea mai bună a utilizatorilor despre natura şi cantitatea de date cu caracter personal stocate, afişarea mai bună a informaţiilor legate de localizare şi a celor legate de serviciile bancare ataşate contului Google. Google nu a comentat încă această cerere venită din partea Uniunii Europene.