Potrivit unor informaţii venite din surse apropiate companiei, Microsoft nu are planuri pentru furnizarea unui nou Service Pack pentru Windows 7, iar aceiaşi strategie s-ar putea aplica şi pentru Windows 8.
În schimb, Microsoft va continua să ofere actualizări incrementale pentru Windows 7 în fiecare lună, până la încheierea ciclului de viaţă al sistemului de operare. Potrivit calendarului actual, această zi va veni la exact doi ani după lansarea celui mai recent Service Pack, oferit începând cu luna februarie 2011. Decizia de a nu oferi Service Pack 2 pentru Windows 7 vine la mică distanţă de data la care Microsoft ar fi trebuit să aibă pregătit un nou SP şi dă un răspuns nu tocmai pe placul administratorilor IT care aşteptau să actualizeze staţiile de lucru pe care le au în grijă la Windows 7 SP2.
Spre comparaţie, Service Pack 2 pentru Windows XP a sosit la aproape 3 ani după lansarea sistemului de operare, iar pentru Windows Vista a fost nevoie de puţin peste 2 ani. Fiind lansat în octombrie 2009, Windows 7 se încadrează acum în intervalul tipic de 2-3 ani pentru lansarea unui nou SP, iar judecând după numărul mare de patch-uri adunate în lista Windows Update momentul ar fi cum nu se poate mai potrivit. Din păcate în lipsa unei astfel de decizii din partea Microsoft, toate actualizările Windows 7 aduse după Service Pack 1 trebuie aplicate incremental, apelând serviciul Windows Update. Pentru o instalarea proaspătă de Windows 7 SP1, procedura necesită download-uri de câteva sute de MB şi reporniri succesive ale sistemului de operare.
Văzute din perspectiva Microsoft, Service Pack-urile necesită un efort financiar deloc neglijabil şi distrag atenţia echipei de programare de la activităţi mai importante, cum ar fi dezvoltarea unor noi versiuni Windows. Prin urmare, limitarea la colecţia de patch-uri deja disponibile prin serviciul Windows Update este o soluţie convenabilă pentru Microsoft, iar oprirea ciclului de întinerire a sistemului Windows 7 prin lansarea de noi service pack-uri ar putea oferi o motivaţie în plus pentru migrarea utilizatorilor la Windows 8.
Pe lângă adunarea patch-urilor lunare într-un singur pachet de instalare mai uşor de distribuit şi instalat, Service Pack-urile pot aduce numeroase îmbunătăţiri la capitolul securitate şi performanţa sistemului de operare, precum şi suport pentru hardware nou. Fără service pack-uri, menţinerea la zi a sistemului de operare cade în responsabilitatea utilizatorilor, nevoiţi să instaleze rând pe rând toate patch-urile de securitate oferite de Microsoft.