Cum era de aşteptat, anul acest producătorii de aparate foto ne-au pregătit o serie întregă de surprize. Începând de la modelele compacte şi ajungând la mirrorless-uri şi DSLR-uri, piaţa aparatelor s-a îmbogăţit cu dispozitive de excepţie. Am realizat mai jos un top al celor mai importante aparate lansate în 2012. Acesta a avut drept criterii de bază importanţa aparatului foto în piaţă, felul în care a fost primit de presa de specialitate şi testele acolo unde a fost cazul. Nu ne-am limitat la aparate testate în redacţie, ci am inclus toate modelele lansate pe piaţa internaţională.
Trebuie să spun de la început că acest top a fost realizat de redactorii Go4it.ro. El are în mod inerent o anumită doză de subiectivitate, pe care am încercat însă s-o limităm. Topul camerelor foto din 2012 a fost postat şi pe Facebook, iar rezultatele voturilor cititorilor noştri le vom publica la finalul materialului.
Acesta este aparatul fotografului amator cu pretenţii. Canon şi Panasonic au la rândul lor modele care concurează cu cel de faţă, însă Nikon Coolpix P7700 iese puţin în faţă. Obiectivul este foarte luminos pentru o compactă, iar zoom-ul optic 7,1x va prinde bine în aproape orice situaţie. Acestea sunt însă lucruri de care te bucuri în situaţii specifice. Nikon P7700 te ajută însă oriunde cu cele două rotiţe pentru parametrii imaginii, cu ecranul rabatabil cu rezoluţie foarte mare şi cu un design compact şi solid. În ciuda faptului că preţul său se apropie de cel al mirrorless-urilor accesibile, el oferă o flexibilitate mai mare utilizatorului.
Aparatul de faţă este topul de gamă din segmentul mirrorless al producătorului. El oferă cei mai bun în domeniu, cu un accent pus pe filmare. Pentru cei care au nevoie de clipuri video cu o rată de compresie foarte mare, Panasonic Lumix GH3 oferă 72 Mbps pentru clipuri 1080p60. Ca să fie clar faptul că este dedicat fotografilor cu experienţă, el are cinci butoane programabile şi o rotiţă dedicată pentru fotografierea în rafală sau temporizată. Ocularul electronic de tip OLED va suplini foarte bine unul optic. Modulul WiFi, pentru transferul rapid al imaginilor, este un plus binevenit. Şi nu uitaţi. Panasonic GH3 poate fi folosit fără probleme în timp ce plouă.
Nu pot să spun că aşa vor arăta toate aparatele foto peste câţiva ani, însă Nikon Coolpix S800c ne aduce o perspectivă nouă. Dispozitivul poate fi considerat o combinaţie între o tabletă cu Android mică şi o cameră foto compactă. Am spus tabletă deoarece nu include un modul GSM. Care sunt avantajele unui astfel de dispozitiv? Poţi să urci imediat pe Facebook o imagine cu o calitate mai bună decât cea oferită de un telefon mobil. Când te plictiseşti, ai la dispoziţie jocuri sau clipuri din memoria internă.
Sony NEX-6 este prin definiţie mirrorless-ul complet. Corpul este uşor şi compact, însă oferă un ocular electronic excelent şi un blitz. Sony a introdus odată cu aparatul şi obiectivele sale cu zoom electronic, optimizate pentru filmare. Vrei mai mult de la el? Ai patină pentru blitz extern, modul WiFi, iar în unele ţări poţi chiar descărca aplicaţii pentru editarea imaginilor. Sony NEX-6 este bun şi pentru începători, însă pe măsură ce înmagazinezi cunoştinţe, poţi descoperi şi folosi funcţii şi facilităţi avansate. Preţul ceva mai mare este foarte uşor de justificat de acest aparat foto foarte capabil.
Galaxy Camera ne confirmă perspectiva deschisă de Nikon S800c. Specificaţiile sunt însă la un alt nivel. Obiectivul permite un zoom optic 21x, ecranul de 4.8” este generos, iar sistemul de operare Android se află la ultima versiune. În ciuda faptului că acceptă un SIM, Samsung Galaxy Camera tot nu poate fi considerat un smartphone. Conexiunea cu un turn de telefonie mobilă este folosită doar pentru transferul de date. Avantajul ei este că poţi să urci pe Internet imaginile oriunde ai fi. Samsung Galaxy Camera este un gadget de top şi cred că vor fi destui care vor aprecia simbioza între o tabletă performantă şi un aparat foto compact cu zoom mare.
Am aşteptat mult timp primul mirrorless de la Canon. EOS M este recomandat utilizatorilor de rând ce doresc o calitate foarte bună a imaginii, dar în format compact. Pentru a fi cât mai uşor de folosit, ecranul este tactil şi oferă o interfaţă simplificată şi cu butoane mari. Ne aşteptăm ca producătorul să vină în viitorul apropiat cu alte modele, eventual dedicate unor fotografi amatori cu pretenţii mai mari. Până atunci, Canon EOS M este un aparat foto ce încântă prin aspectul minimalist şi uşurinţă în utilizare.
Nu aş fi inclus un greu al aparatelor foto DSLR dacă nu ar fi ieşit atât de mult din tipare. Atât de mult încât nici măcar denumirea DSLR nu i se potriveşte. Alpha A99 este topul de gamă al aparatelor SLT de la Sony. Oglinda din faţa senzorului full frame este fixă şi translucidă. Aparatul foto ar putea fi considerat un mirrorless butucănos dacă această oglindă nu ar fi permis folosirea senzorului dedicat pentru focalizare. Aşa se face că el nu are ocular optic, ci electonic şi chiar unul foarte bun. Alpha A99 a fost optimizat în mod special pentru filmare. Cineaştii amatori vor găsi o serie întreagă de facilităţi pentru această aplicaţie.
Acest aparat a fost la un pas de-a fi considerat primul mirrorless de la Canon. G1x include un senzor APS-C, găsit în DSLR-uri, însă în faţa sa se află un obiectiv fix, cu zoom optic 4x. La exterior, el seamănă cu alte modele din seria G, însă o singură poză este suficientă pentru a realiza că se află în altă ligă. G1x a ajuns pe această poziţie în topul aparatelor foto din 2012 deoarece reprezintă o soluţie excelentă pentru cei care apreciază calitatea imaginii, însă preferă un format compact şi nu doresc să-şi bată capul cu obiective. El poate însoţi un amator în vacanţă sau poate fi o a doua rezervă pentru un profesionist aflat pe teren.
Olympus OM-D E-M5 îţi atrage atenţia imediat dacă eşti pasionat de fotografie. Ai impresia că vezi un SLR pe film din anii `70. Construcţia este impecabilă, iar senzorul APS-C asigură calitatea foarte bună a imaginii. Pentru el, Olympus a dezvoltat un obiectiv cu mod dual de acţionare şi un ocular electronic foarte util. Olympus OM-D E-M5 nu este doar un exerciţiu de design bine realizat, ci şi unul din cele mai bune aparate foto lansate anul acesta.
Nu ştiu câţi dintre cititori au auzit despre aparatul foto care primeşte primul loc în topul nostru. Sony Cyber-shot RX1 a fost anunţat în această toamnă şi are ca public ţintă fotografii profesionişi trecuţi de 40 ani. Piesa sa de rezistenţă este senzorul full frame, întâlnit doar la aparatele foto semi-profesionale. El are o suprafaţă de două ori mai mare decât cea a unui senzor APS-C întâlnit în mirrorless-uri. Producătorul dotat RX1 cu un obiectiv fix de 35 mm ce va fi apreciat de fotografii cu experienţă. Preţul aparatul va fi de aproximativ 3.000 €, însă concurenţa este reprezentată de modele Leica, mult mai scumpe. La momentul actual, Sony Cyber-shot RX1 este compacta cu cea mai bună calitate a imaginii.
Nu este uşor să alegi 10 aparate foto din cele mai bine de o sută lansate anul acesta. Sunt sigur că au fost şi alte modele ce meritau menţionate. Dacă aveţi propuneri pentru alte modele ce-ar fi putut fi incluse în acest top al aparatelor foto din 2012, puteţi folosi cu încredere căsuţa de comentarii de mai jos.
Clasamentul cu aparatele foto de top din 2012, votat pe Facebook de fanii noştri arată în felul următor: