Asus Taichi 31 – eleganţa unui ultrabook cu două ecrane

12.12.2012
Asus Taichi 31 - eleganţa unui ultrabook cu două ecrane

Dacă Asus Taichi ar fi fost lansat înainte de Windows 8, ar fi fost considerat o ciudăţenie a naturii. Când rulezi însă un sistem de operare cu un suport foarte bun pentru ecrane tactile, este uşor să justifici un ultrabook cu două afişaje şi două moduri diferite de utilizare. În plus, Asus permite utilizatorilor să profite la maxim de această configuraţie. Vă invit să aflaţi în continuare cât de util este Asus Taichi 31.

Asus Taichi 31 - acesta unul din ecrane; cel tactil

Construcţie

La prima vedere, Asus Taichi pare să fie un ultrabook din gama Zenbook, cu ecranul mult mai gros. Baza, cel puţin, este aproape identică cu cea a lui Zenbook UX31A. Mi-a plăcut mult culoarea albastră, metalică, iar textura va lăsa oricui o impresie foarte bună. Din nefericire, problema marginilor tăioase nu a fost rezolvată. În funcţie de felul în care staţi la birou, latura de jos a restpad-ului va lăsa mai multe sau mai puţin urme pe încheietura mâinii.

Ecranul este gros deoarece în el trebuie să intre două panouri IPS. Pentru a menţine rigiditatea între ele a fost montat un panou metalic. Ultrabook-ul ar fi putut să aibă forma clasică a modelelor anterioare, însă ecranul tactil a necesitat o suprafaţă mai mare. Atunci când este deschis, baza ecranului atinge suprafaţa pe care este aşezat. Producătorul a pus două picioruşe mici, din plastic, pe acea latură. Ele nu asigură aderenţă, însă ridică picioarele de cauciuc din partea din spate a lui Asus Taichi. Dacă unul din picioarele de cauciuc din faţă nu atinge bine biroul, laptopul va aluneca. Trebuie subliniat că ultrabook-ul testat a fost un preproduction sample. Reprezentanţii Asus ne-au comunicat că această problemă nu va ajunge la modelele de serie.

Asus Taichi 31 - se pot observa cele două picioruşe de plastic

La capitolul conectori, Asus Taichi 31 nu stă mai bine decât alte modele de pe piaţă. Două porturi USB 3.0 par să fie suficiente. Pentru alţi conectori veţi avea nevoie de cabluri adaptoare. Un card reader SD şi o mufă audio compatibilă cu un headset întregesc lista de conectori.

Tastatură şi touchpad

Tastatura lui Asus nu va lua un premiu, însă este bună. Butoanele au o cursă decentă, sunt bine spaţiate şi permit tastarea rapidă. Cursorii sunt mici, dar separaţi şi uşor accesibili. Butonul Delete se află la locul lui şi nu este înlocuit cu cel de pornire, aşa cum am văzut la ultrabook-uri anterioare de la Asus. Touchpad-ul este generos, precis şi se permite scroll-ul uşor cu două degete. El se apasă pe toată suprafaţa şi poate fi dezactivat la nevoie cu un buton de pe tastatură.

Asus Taichi 31 - restpad mare cu touchpad generos

Ecranele

Utilizarea unor matrici IPS pentru ecranele lui Asus Taichi era absolut necesară. Pentru ecranul extern, la care utilizatorul se uită din unghiuri variabile, utilitatea este uşor de înţeles. Aproape orice utilizator va aprecia un panou IPS la un laptop, însă în cazul lui Taichi mai exista un motiv pentru care producătorul a folosit acest panou la ecranul interior. Atunci când vrei să faci o prezentare pe ecranul exterior pentru un client şi tu să-l vezi pe cel interior, el va sta perpendicular pe birou. Aceasta nu este o poziţie optimă pentru o matrice TN.

Sper ca IPS să fie viitorul pentru afişajul unui portabil. Panoul a ajuns să fie folosit din ce în ce mai des. În cazul monitoarelor pentru birou, preţul pentru un model cu panou IPS a scăzut foarte mult în ultimii doi ani. Acum panoul respectiv este din ce în ce mai folosit pentru ecranele laptopurilor, iar în cazul tabletelor, el este absolut necesar. Ecranele lui Asus Taichi 13 sunt destul de lumionoase şi au un contrast bun. Producătorul se laudă cu un gamut de 72%, care nu este foarte mare pentru un panou IPS profesional, însă reprezintă un compromis bun pentru un portabil. Efectul de ghosting este redus şi nu afectează vizionarea filmelor de acţiune.

Asus Taichi 31 - în pachet este inclusă o husă de calitate

Specificaţii

  • Ecran: 2 x 11.6”, 1920×1080, IPS, Gorilla Glass (ext.), filtru mat (int.)
  • CPU: Intel Core i7-3517U,
  • Chipset: Intel QS77
  • GPU integrat: Intel HD Graphics 4000
  • GPU dedicat:
  • RAM: 4 GB DDR3, 1600 MHz, integraţi
  • HDD: 256 GB, SSD, SanDisk SD5SE2256G1002E
  • Reţea: LAN, 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0
  • Conectori: 1 x USB 3.0, microHDMI, mini VGA
  • Cameră foto: 5 MP, filmare 1080p
  • Altele: B&O ICEpower, cameră web HD, card reader, NFC
  • Sistem de operare: Windows 8 64 bit
  • Baterie: 50 Wh, 6.800 mAh
  • Dimensiuni: 339 x 228 x 17,4 mm
  • Greutate: 1,56 kg

Dotări

Faptul că Asus Taichi 31 are două ecrane nu-l împiedică să fie o maşinărie performantă. Ba mai mult, îi creşte potenţialul şi sfera de aplicaţii. Alături de platforma clasică Ivy Bridge, ultrabook-ul hibrid vine cu o cameră foto de 5 MP ce poate filma la rezoluţie full HD. Camera internă permite doar videoconferinţe la rezoluţie HD. Stilus-ul din pachet se dovedeşte util atunci când foloseşti dispozitivul în modul tabletă. Ieşirea audio poartă sigla SonicMaster, iar DPS-ul profesional MaxxAudio Master este preinstalat.

Asus Taichi 31 - Gorilla Glass protejează ecranul tactil

Super Hybrid Engine de la Asus a ajuns la a doua versiune şi oferă acum mai mult de 150 zile de stand-by în modul Hibernate. El renunţă însă la două moduri, fiind simplificat. Utilizatorul poate opta acum doar pentru Performance Mode şi Battery Saving Mode. Primul va trezi Asus Taichi din Sleep Mode în mai puţin de 2 secunde şi va oferi un stand-by de aproximativ 10 zile.

PCMark 7 – 5.119 (Productivity – 3.390)
3DMark Vantage Entry – 12.054 (GPU 13.254 / CPU 9.481)
3DMark Vantage Performance – 3.294 (GPU 2.708)
3DMark11 – E 1.251 / P 681

Autonomie

La acest capitol, Asus Taichi 31 se comportă cel puţin decent. În cele două teste am obţinut o autonomie de cinci ore. Pentru testul office am folosit profiul Power4Gear Power Saving, cu luminozitatea ecranului redusă la 45%. Testul a constat din redactarea unor documente office, navigare pe Internet folosind placa de reţea wireless şi redare audio în fundal folosind o pereche de căşti. Pentru testul multimedia am folosit un film cu rezoluţie full HD. Profilul de sistem şi luminozitatea au fost aceleaşi ca la testul anterior şi am activat Airplane Mode.

Am vrut să văd dacă există o diferenţă de autonomie între folosirea ecranului intern şi a celui extern. Am repetat testul de autonomie multimedia în modul tabletă, cu luminozitatea la 55%. În ciuda faptului că restul condiţiilor au fost indentice, autonomia obţinută a fost de patru ore.

Butonul albastru porneşte Taichi Home

Utilitatea celor două ecrane

Acesta este unul din primele lucruri la care se gândeşte un utilizator obişnuit când vede Asus Taichi 31. Avantajul acestui dispozitiv este că producătorul permite accesul rapid la cele patru moduri în care poate fi folosită configuraţia cu două ecrane. Taichi 31 se potriveşte celor care lucrează atât în deplasare, cât şi la birou. Faţă de o tabletă, ultrabook-ul hibrid are avantajul că poate fi folosit ca un laptop normal la birou. Sunt sigur că acest fapt va fi apreciat. Dacă faceţi prezentări pentru clienţi individuali, abordarea dual screen a prezentării va fi foarte elegantă.

Pentru activarea uşoară a modurilor de folosire a ecranului, Asus a introdus interfaţa Taichi Home. Ea nu permite doar activarea modului mirror pentru cele două afişaje, cu un singur click, ci şi o serie întreagă de alte setări, aşa cum observaţi în imaginile de mai jos. Interfaţa aceasta aduce destul de mult cu tile-urile din ecranul de Start al lui Windows 8 şi se activează cu un buton dedicat de pe tastatură sau cu unul ataşat barei cu charm-uri a sistemului de operare.

Taichi Home

Dacă ne gândim la Asus Taichi 31 ca la o tabletă, atunci trebuie să recunoaştem că dispozitivul este puţin cam mare şi cam greu. Nu spun că nu poate fi ţinută pe picioare în maşină sau în tren, însă nu va putea fi comparată cu iPad-ul la capitolul dimensiuni. Din fericire, există şi Asus Taichi 21, cu ecrane de 11.6”. Acest model cântăreşte 1,25 kg şi are o grosime de 17,4 mm. El se potriveşte mult mai bine pentru lucru în mod tabletă, dar rezoluţia full HD a ecranului ar putea să fie o problemă pentru unii utilizatori.

Alte aspecte

Versiunea lui Asus Taichi 31 primită la test are cea mai performantă configuraţie disponibilă. La fel ca primele modele din seria Zenbook, ultrabook-ul de faţă se încălzeşte destul de mult în sarcină. În timpul testelor de performanţă, ce nu reprezintă neapărat un scenariu de lucru realist, temperatura procesorului a atins 90 de grade Celsius. Din nefericire, sistemul de răcire nu a reuşit să elimine toată căldura din carcasă. Zona de deasupra tastaturii a devenit atât de fierbinte încât nu se putea ţine degetul timp de cinci secunde pe ea. Pe faţa inferioară, zona de sub tastatură a devenit la rândul ei suficient de caldă pentru a face imposibilă susţinearea ultrabook-ului pe genunchi.

Partea bună este că zona restpad-ului nu preia din această căldură. În plus, scenariul de mai sus nu se repetă dacă este folosit profilul de sistem Power Saving şi utilizatorul lucrează în mediul office. Sistemul de răcire nu este deranjant de zgomotos în sarcină. Înţeleg necesitatea porturilor atipice pe un laptop atât de subţire, dar producătorul ar fi trebuit să includă în pachet toate adaptoarele. Momentan sunt disponibile doar cele pentru ieşirea video VGA şi mufa LAN.

Asus Taichi 31 - mufele ce necesită adaptoare

Preţ şi disponibilitate

Asus Taichi 31 va intra pe piaţa din România la sfârşitul lunii februarie sau începutul lunii martie 2013. Vor fi disponibile patru versiuni, cu procesoare Intel Core i5 sau i7 şi SSD-uri de 128 GB sau 256 GB. Preţurile încep de la 6.550 lei şi ajung la 8.500 lei pentru configuraţia de top. Asus Taichi 21 ajunge pe piaţă spre finalul lunii ianuarie. Configuraţiile sunt identice cu cele ale modelului mai mare şi încep de la 5.800 lei. Cea mai scumpă, cu procesor Core i7 şi SSD de 256 GB va costa 7.050 lei.

Concluzie

Oricât de mult mi-a plăcut Asus Taichi 31, nu pot să nu recunosc faptul că este un produs de nişă. Cu un preţ aproximativ dublu faţă de un ultrabook obişnuit, el nu se va vinde în volume mari. Pe de altă parte, el reprezintă un exemplu clar de dispozitiv creat special pentru Windows 8. Dacă nu ar fi existat noul sistem de operare de la Microsoft, cu interfaţa sa prietenoasă cu ecranele tactile, nu cred că Asus s-ar fi hazardat să construiască aşa ceva.

Asus Taichi 31 cu stilusul oferit la pachet

Asus Taichi 31 este un produs premium şi răspunde unor nevoi specifice. Nu oricine vrea să folosească ultrabook-ul pe post de tabletă în deplasare sau ca un laptop normal la birou. Un concurent al său este Sony VAIO Duo 11, însă pentru aproape aceeaşi sumă de bani primiţi un singur ecran, o poziţie fixă pentru modul laptop şi o tastatură modestă. Lenovo are la rândul său două modele convertibile, cu preţuri de pornire mai accesibile, însă niciunul dintre ele nu oferă două panouri IPS la pachet.

Părţi pozitive

ecrane IPS, full HD, cu o calitate bună a imaginii
construcţia bazei laptopului
folosirea ecranelor în orice combinaţie posibilă
150-200 zile de stand-by
tastatură bună, iluminată

Părţi negative

sistemul de răcire face faţă cu greu

Urmărește Go4IT.ro pe Google News