Dacă este ianuarie, atunci este Consumer Electronics Show, iar NVIDIA este unul dintre producătorii care nu a mai aşteptat deschiderea oficială de mâine şi a anunţat în această dimineaţă noutăţile pe care le-a pregătit pentru acest an. Dintre acestea, cel mai interesant este noul procesor Tegra 4, care promite o serie de îmbunătăţiri majore faţă de actuala generaţie, omniprezentă pe tabletele Android.
Ajuns la cea de-a patra generaţie, chipul Tegra de la NVIDIA este primul procesor care oferă un nucleu quad-core ARM Cortex-A15, nefiind însă şi prima companie care foloseşte la acest nivel toate avantajele de arhitectură ale acestei generaţii de procesoare, Qualcomm oferind deja configuraţii quad-core pentru nucleul său similar dar particularizat numit Krait. La fel ca în cazul generaţiei anterioare, Tegra 4 păstrează arhitectura 4-PLUS-1, chipul auxiliar folosind aceeaşi arhitectură Cortex-A15 dar având o putere şi un consum semnificativ reduse.
Fabricat într-un proces Low Power High-k Metal Gate pe 28 de nanometri, Tegra 4 va oferi frecvenţe care vor putea urca până la 1,9 GHz, nucleele de procesare fiind însoţite de un controller de memorie DDR 3 dual-channel. Graţie acestor îmbunătăţiri, Tegra 4 va oferi o putere brută de circa 2,6 ori mai mare decât cea a generaţiei anterioare.
Procesorul grafic GeForce ULP oferă acum nu mai puţin de 72 de nuclee, acesta nefăcând însă şi saltul aşteptat la o arhitectură unificată pentru shadere. Conform declaraţiilor NVIDIA, noul procesor grafic oferă însă o putere de 6 ori mai mare decât cea oferită de Tegra 3, la aceste specificaţii adăugându-se şi decodarea hardware a materialelor video 4K. Pe lângă procesarea 3D sau cea video, NVIDIA s-a concentrat şi asupra procesării de imagine, Tegra 4 incluzând o serie de funcţii grupate sub numele Computational Photography Architecture care oferă viteze mai bune pentru captură sau procesarea HDR prin captura concomitentă a două imagini.
Ca şi soluţiile anterioare, Tegra 4 nu include un modem radio, acesta fiind oferit sub forma unei soluţii separate opţionale dezvoltate de inginerii Icera, companie pe care NVIDIA a achiziţionat-o acum ceva vreme. NVIDIA i500 oferă compatibilitate 2G/3G/4G, în cazul ultimei dintre acestea fiind oferit suport LTE UE Cat 3, care oferă viteze de descărcare de până la 100 Mbps, fiind promisă şi o actualizare la LTE UE Cat 4 şi cei 150 Mbps oferiţi de acesta.
Tegra 4 are dimensiuni ceva mai ridicate decât Tegra 3, pastila de siliciu având o suprafaţă de 80 mm2. NVIDIA promite însă că a îmbunătăţit mult eficienţa energetică, care a subminat prestaţia generaţiei anterioare implementate în terminalele mobile, noul chip oferind un consum cu până la 45 de procente mai mic şi promiţând o autonomie de 14 ore pentru redarea video.