Conectivitate
Cum era de aşteptat de la un astfel de laptop, elementele de conectivitate se prezintă în formaţie aproape completă. Singura absenţă este port-ul HDMI. În rest, ai Bluetooth 2.0 EDR pentru transfer de date rapid între notebook şi diverse gadgeturi, ai Wi-Fi (include şi viitorul standard 802.11n, practic cel mai rapid mod de a transmite date într-o reţea wireless) şi ai bineînţeles clasicul port de reţea ethernet RJ-45.
Dacă doreşti ca imaginea să fie afişată pe altceva decât display-ul din dotare, foloseşte cu încredere interfaţa TV-Out, DVI sau D-Sub. Port-urile USB, cinci la număr, sunt amplasate pe părţile laterale câte două, iar unul dintre ele se găseşte în spatele laptop-ului. Pentru viteze ceva mai mari decât prin USB, îţi stă la dispoziţie port-ul Firewire.
Plusuri şi minusuri
[+] Configuraţie puternică;
[+] Construcţie fără cusur;
[+] Webcam, scanner pentru amprente;
[+] Bluetooth 2.0 + EDR.
[-] Imagine un pic întunecată;
[-] Autonomie medie spre mică (între 1.5 şi 2.5 ore);
[-] Lipsă interfaţă HDMI (e de viitor).
Concluzie: ASUS F8P este un notebook business-multimedia ce se remarcă prin configuraţia de top (mai puţin placa video), dar care oferă o autonomie medie spre mică. Oamenii la patru ace nu vor fi deloc încântaţi de acest ultim aspect.
ASUS este de ceva vreme în lumina reflectoarelor, mai ales mulţumită mini-notebook-ului ASUS Eee PC, un calculator portabil pentru copiii, dar cu priză la adulţi. Să nu uităm însă de laptop-urile performante, pentru că până la urmă un procesor mai rapid şi un ecran mai mare sunt binevenite, de spaţiul de stocare nu mai vorbesc. Iar dacă banii (5500 RON) nu sunt o problemă, noul notebook ASUS F8P îţi oferă puterea de calcul pentru o gamă largă de aplicaţii, de la editare documente până la filme în format HD şi jocuri.
La graniţa dintre obişnuit şi special
ASUS F8P intră în categoria notebook-urilor subţiri şi uşoare (thin & light), ce-i drept cam la limită – tinde să se apropie de calculatoarele portabile tip mainstream. Cântăreşte 2,59 Kg şi este gros de 37.2 mm.
Diagonala ecranului masoară fix 14 inch, are o rezoluţie WXGA (1280 x 800 pixeli) şi beneficiază de tehnologia Splendid ce oferă teoretic un contrast mai bun al imaginii (practic am văzut şi ecrane mai strălucitoare). Deasupra lui se observă camera web de 1.3 MP, a cărei orientare poate fi ajustată pe verticală.
Referitor la aspectul general, pot spune că ASUS a făcut o treabă bună. Carcasa, de culoare albă sau neagră (modelul primit la redacţie este alb), lasă o impresie plăcută datorită finisării glossy (lucioase) îmbinată cu o suprafaţă din piele, pentru un confort mai bun la tastare.
Pe centrul fâşiei în cauză este găzduit touchpad-ul, ce include şi un sistem de recunoaştere a amprentei, util pentru deblocarea sistemului de operare şi eventual la depistarea infractorilor (cu ajutorul unui soft adecvat). Aceeaşi fâşie din piele (fără facilităţi acum) este prezentă şi pe extrema exterioară a carcasei, probabil pentru asortare. Tastele sunt foarte bine dispuse şi potrivite ca mărime, nu îţi dau acea senzaţie de disconfort ce apare de obicei când treci de la o tastatură clasică la una de notebook.
Configuraţie, performanţe şi autonomie
În fine, ceea ce contează cu adevărat sunt performanţele, iar ASUS F8P demonstrează că se pricepe la toate. Cred şi eu, din moment ce este propulsat de un procesor Intel Centrino Duo la 2.2 GHz (T7500), 2 GB de memorie RAM (tip DDR II) şi o placă video ATI Mobility HD 2400. Harddisk-ul este un Seagate de 160 GB la 5400 rpm, iar unitatea optică un ASUS DVD Writer Dual Layer.
Componentele performante însă, “omoară” destul de repede bateria: 2 ore şi jumătate în condiţii normale de lucru şi aproximativ o oră jumate sub presiune (filme de pe DVD, jocuri, teste). Balanţa performanţă-autonomie poate fi echilibrată utilizând facilitatea Power-Saver din Vista. Chiar şi aşa, ASUS F8P se situează cu mult sub un notebook business de top ca Sony Vaio SZ (acesta are o autonomie de până la cinci ore).
Exceptând jocurile ultimul răcnet şi prelucrarea video la nivel profesional, restul aplicaţiilor rulează excelent sub sistemul de operare Windows Vista Home Premium inclus. Oricum, ASUS F8P nu este un notebook de gaming şi nici o soluţie desktop replacement – am putea spune că avem de a face cu un notebook hibrid business-multimedia. Ca o idee, în 3D Mark 2006 a scos 1520 puncte (mai mult nu poate plăcuţa video).