Wi-Fi Alliance, asociaţia care se ocupă de promovarea, dezvoltarea şi certificarea echipamentelor şi standardelor Wi-Fi, a anunţat fuzionarea eforturilor de dezvoltare a viitoarelor reţele de mare viteză în banda de 60 GHz de a căror dezvoltare s-a ocupat până acum Wireless Gigabit Alliance şi încorporarea acestui standard în setul de specificaţii Wi-Fi.
WiGig, sau 802.11ad conform nomenclatorului IEEE, a fost anunţat încă din 2009 dar, în ciuda eforturilor celor 40 de membri ai asociaţiei Wireless Gigabit Alliance, acesta nu a fost încă implementat în cadrul nici unui produs comercial. Funcţionând în banda de 60 GHz, WiGig este destinat transferului de date cu viteze mari pe distanţe scurte, cum ar fi de pildă streamingul video.
Spre deosebire de tehnologiile precum WiDi, WHDI sau Wireless HD, care oferă deja acest lucru, WiGig este însă o soluţie cu un spectru mult mai larg, aceasta putând fi folosită şi pentru susţinerea unor reţele wireless de date sau pentru conectarea directă a unor periferice precum scannere, imprimante, tastaturi sau mouşi, deoarece protocoalele de nivel inferior permit detectarea acestora ca şi cum ar fi conectate direct la un bus PCI Express.
WiGig promite viteze de până la 7 Gbps deoarece foloseşte spectrul radio de 60 GHz, care oferă canale mai largi şi nu este supus interferenţelor cu care se luptă actualele standarde de 2,4 şi 5 GHz. Spre deosebire de acestea însă, banda de 60 GHz este improprie utilizării în reşedinţe deoarece absorbţia şi reflexia undelor face ca semnalul să fie blocat chiar şi de un perete subţire. Atunci când echipamentele WiGig vor fi utilizate însă într-un spaţiu fără bariere, acesta va oferi viteze net superioare standardului actual 802.11n şi vor atinge vitezele maxime promise şi de proaspătul 802.11ac, însă fără a necesita pretenţioasele arhitecturi 8×8 cerute de acesta din urmă pentru atingerea unor viteze similare.
Încorporând WiGig în cadrul setului de specificaţii Wi-Fi, Wi-Fi Alliance afirmă că va oferi o interoperabilitate mai bună cu actualele reţele 802.11n şi 802.11ac, care funcţionează în benzile de 2,4 şi 5 GHz, şi va permite concentrarea eforturilor ambelor asociaţii asupra unui unic standard universal acceptat. Primele implementări comerciale WiGig vor începe să fie disponibile începând cu 2014, până în 2016 estimându-se vânzarea anuală de produse care vor suportat atât WI-Fi şi WiGig urmând să ajungă la 1,8 miliarde.