Lansat acum aproape şase ani, sistemul de operare iOS a schimbat radical modul în care telefoanele mobile inteligente arată şi funcţionează. Graţie ergonomiei, simplităţii şi performanţelor bune, acesta a detronat regii acelor vremuri, adică Windows Mobile şi S60, a influenţat aspectul şi modul de lucru al altor sisteme de operare care au apărut ulterior şi a fost unul dintre factorii decisivi ai exploziei popularităţii smartphone-urilor.
Deşi a făcut o serie de salturi importante, în special cu versiunile 4 şi 5, ritmul dezvoltării iOS a început să nemulţumească un număr din ce în ce mai mare de utilizatori, care privesc cu jind la unele dintre avantajele platformelor rivale Android, Windows Phone sau BlackBerry OS 10. Epurările eşalonului superior Apple, care au avut loc în cursul toamnei anului trecut, nu au fost doar o luptă pentru internă pentru putere, dar şi o luptă pentru controlul direcţiei în care compania se va îndrepta.
Plecările lui Scott Forstall, directorul diviziei software şi arhitectul platformei iOS, sau a lui Richard Williamson, directorul diviziei Apple Maps, nu au fost doar penalizări pentru entuziasmul modest generat de cea de-a şasea versiune iOS sau de criticile acide la adresa noului serviciu de cartografie, ci şi rezultatul unui conflict între viziunea primului şi cea a celebrului designer hardware Jonathan Ive.
Forstall a fost adeptul designului skeuomorfic, adică a imitării în cadrul aplicaţiilor a anumitor materiale sau obiecte echivalente din lumea reală, iar texturile de piele, hârtie sau lemn care se regăsesc în aplicaţiile native sau separate Apple sunt o consecinţă a utilizării acestui concept. Pe de altă parte, Jonathan Ive este un adept al minimalismului, tendinţă evidentă în creaţiile sale hardware, iar după preluarea conducerii şi în cadrul diviziei software, aceste idei se vor regăsi şi în cadrul viitoarelor versiuni iOS.
Conform unor zvonuri multiple, designul viitorului iOS 7 va aduce o serie de schimbări importante de interfaţă, Ive impunând un aspect modern simplificat şi eliberat de unele elemente grafice pseudo-tridimensionale. Conform unui ultim zvon, dezvoltarea noii versiuni este deja în întârziere, o problemă inerentă a schimbărilor software majore, iar o parte din dezvoltatorii platformei desktop OS X au fost mutaţi în cadrul diviziei iOS pentru a accelera ritmul de lucru.
Chiar dacă viitorul iPhone va apărea tot la începutul toamnei, un an de zile este un timp destul de scurt pentru schimbările radicale sugerate. Mai mult, zvonurile pretind din ce în ce mai insistent că noul sau noile terminale iPhone vor fi lansate în vară, ceea ce face din finalizarea la timp a viitorului iOS 7 o sarcină şi mai dificilă şi ar putea cauza o implementare parţială a unor funcţii noi. Indiferent însă de data de lansare, iOS 7 promite să fie una dintre cele mai importante versiuni iOS lansate până acum, iar acest lucru nu face decât să-i bucure pe utilizatorii iPhone, iPad sau iPod.