Ocupantul locului cinci în topul producătorilor de smartphone-uri, producătorul chinez ZTE a experimentat cu procesoare, ecrane şi platforme diferite, încercând să acopere astfel o plajă cât mai largă de gusturi şi preţuri. Nu este de mirare că ZTE a fost atrasă şi de prima platformă mobilă integrată de la Intel, Medfield, iar Grand X In s-a alăturat din septembrie grupului redus de telefoane Android x86.
Construcţie şi ergonomie
Un terminal mid-range care este disponibil pe piaţă la un preţ de circa 900 de lei, ZTE Grand X In nu este un produs de la care am putea avea aşteptări prea ridicate pentru materiale sau construcţie. Cu o grosime de 10 milimetri şi o greutate de 140 de grame, acesta este cam greu şi pare puţin cam butucănos, însă ZTE a reuşit în final să aleagă o formă care estompează destul de bine aceste deficienţe.
Carcasa telefonului Grand X In are o formă ergonomică bună, care profită şi de înălţimea puţin mai redusă decât cea a altor terminale cu ecrane de 4,3”. Curbele ample ale părţii inferioare şi muchiei laterale, care amintesc de Nexus S, îl fac foarte confortabil, priza în mână fiind foarte bună şi datorită capacului posterior, care are o suprafaţă rugoasă antiderapantă si o protuberanţă în zona inferioară.
Materialul constructiv omniprezent este plasticul. Rama laterală a ecranului, care acoperă şi circa o treime din muchiile laterale, este fabricat dintr-un material dur şi lucios, în timp ce spatele este confecţionat dintr-un material elastic mat. Partea frontală este simplă, oferind cele patru butoane capacitive cu iluminare pentru control, grila fină a căştii, LED-ul de semnalizare, camera frontală şi perechea de senzori pentru proximitate şi iluminare. Capacul posterior găzduieşte obiectivul camerei, LED-ul aferent pentru iluminare şi grila difuzorului, care este duplicată din motive estetice fără a avea însă vreo funcţionalitate.
Rama laterală oferă butoanele pentru controlul volumului, amplasate în partea stângă, duzele celor două microfoane, conectorul audio de 3,5mm şi conectorul Micro USB. Calitatea construcţie este mulţumitoare pentru această gamă de preţ, deficienţele sesizabile fiind jocul uşor al butoanelor, sistemul de prindere al capacului posterior, care nu se închide perfect şi-i permite acestuia să flexeze uşor, şi elasticitatea cam mare a panoului protector de sticlă, care provoacă valuri pe ecran chiar şi la o apăsare moderat de puternică.
Ecran, hardware, specificaţii, autonomie
Cu o diagonală de 4,3” şi o rezoluţie de 960 x 540 pixeli, ecranul lui Grand X In se află departe de rezoluţiile HD sau Full HD cu care ne-au obişnuit strălucitoarele modele lansate în ultimul an. Densitatea de 256 ppi este însă suficient de ridicată pentru afişarea mai mult decât satisfăcătoare a textului şi imaginilor, ecranul putând fi considerat bun ţinând cont de gama de preţ din care acest telefon face parte.
Panoul ecranului folosit de ZTE oferă un contrast bun, un nivel de negru mulţumitor şi o luminozitate maximă ridicată, însă acesta este în final doar un TN banal, cu culori cam spălăcite şi unghiuri de vizualizare slabe. Prestaţia în lumina solară este modestă, dacă împingem manual reglajul de luminozitate în poziţia extremă, şi foarte slabă cu reglarea automată activată. Tratamentul oleofobic nu este nici el remarcabil, ecranul reţinând uşor grăsimea degetelor şi fiind greu de curăţat.
Pe o piaţă dominată de arhitectura ARM, procesorul x86 Intel Penwell, cheia de boltă a platformei Medfield, este o prezenţă exotică. Acesta include un procesor grafic PowerVR SGX540 tactat la 400MHz, o pereche de procesoare ImgTec VDX 385 şi VDE 285, care oferă decodarea şi codarea materialelor fluxurilor video la rezoluţii Full HD cu 30 de cadre pe secundă, o interfaţă dual-channel DDR2 pentru memorie, un procesor de imagine de la Silicon Hive şi, evident, procesorul Atom Z2460 single-core cu HyperThreading, tactat la 1,6GHz.
După cum se observă din rezultatele testelor, procesorul grafic PowerVR SGX540 nu oferă rezultate impresionante, fiind comparabil cu soluţiile Adreno 203 sau ARM Mali 400 single-core. Din jocurile testate, am remarcat însă că acesta se comportă bine în majoritatea cazurilor, inclusiv în titluri mai pretenţioase precum Grand Theft Auto 3.
Notă: am eliminat modelele vechi de telefoane din lista de rezutlate şi am actualizat scorurile produselor testate acum prea mult timp cu mediile înregistrate în clasamentele publice ale testelor (acolo udne au fost disponibile).
Performanţele procesorului Atom sunt foarte bune pentru clasa mid-range, ZTE Grand X In apropiindu-se sau egalând în unele teste soluţiile ARM precum Qualcomm MSM8260A/8960. Ţinând cont că acestea fac parte dintr-o gamă superioară, performanţa este demnă de apreciere, dacă nu uităm şi că avem de-a face cu un procesor single-core, care beneficiază doar de avantajul virtualizării a două nuclee prin HyperThreading.
Bateria de 1650 mAh a reuşit să asigure o autonomie de 26 de ore într-un regim mediu/intensiv, mulţumitoare dacă ţinem cont de capacitatea cam mică pentru standardele actuale. Acesta a implicat două ore de utilizare a aplicaţiilor, jumătate de oră de convorbiri şi utilizarea ocazională pentru scurt timp a camerei foto şi a modulului GPS, în condiţiile în care conexiunile 3G şi Wi-Fi au fost active timp de 8, respectiv 10 ore, cu push activate pentru email, Twitter şi Facebook. Se remarcă optimizarea bună a modulelor 3G şi WiFi, care au un consum în stand-by neaşteptat de redus.
Software şi telefonie
În acest moment, ZTE Grand X In încă rulează Android 4.0.4, întârzierea actualizării la versiunea 4.1 fiind de altfel caracteristică celor mai multe telefoane mobile Medfield din cauza separării codului-sursă de cel principal al platformei software Android pentru ARM.
Modificările software operate de ZTE asupra interfeţei Android sunt minime, compania oferind doar un Lock Screen diferit care oferă şase scurtături modificabile, butoane pentru cele mai des accesate funcţii în Notification Area şi un meniu special pentru accesul la setări şi aplicaţiile instalate, care fructifică vechiului set de butoane fizice specific versiunii Gingerbread.
Dincolo de aceste modificări, ZTE oferă şi un set redus de aplicaţii suplimentare, printre care suita pentru vizualizarea documentelor X-Office, un ceas cu cronometru şi timer, un manager de fişiere simplu, un server DLNA şi o versiune particularizată a tastaturii software TouchPal.
Performanţele software sunt bune, remarcându-se uşoare sacadări ale unor tranziţii sau încărcarea uneori mai lentă a unor aplicaţii, însă prestaţia generală este mulţumitoare. Deranjant este însă modul foarte agresiv de conservare al energiei, care generează probleme. În mod normal, frecvenţa minimă a procesorului este de 600 Mhz, iar ajustarea automată a acesteia generează uneori sacadări în jocuri, în timp ce neutilizarea telefonului pe perioade mai lungi de timp se soldează cu un sistem de operare care răspunde greu la comenzi pentru 10-20 de secunde. Ambele moduri de lucru se pot ajusta din opţiunile avansate din Settings/Battery.
Din punct de vedere al telefoniei, Grand X In se remarcă prin calitatea căştii şi a difuzorului extern, care au o prestaţie bună chiar dacă nu excelează şi din punct de vedere al puterii. Prestaţia microfoanelor este însă mediocră, vinovate părând a fi rutinele software de noise cancellation care deformează prea tare semnalul microfonului principal.
Cameră foto şi video
Oferind un senzor cu rezoluţia de 8 MP şi un obiectiv cu diafragmă F/2.8, camera foto are o prestaţie slabă, aceasta remarcându-se doar prin culorile bune şi un white balance cald plăcut. Dincolo de aceste aspecte, imaginile capturate au însă un zgomot foarte pronunţat, contrastul este prea slab iar procesarea este foarte slabă şi distruge toate detaliile.
Captura video suferă de aceleaşi probleme legate de zgomot, contrast şi detalii, însă rezultatul este ceva mai puţin dezamăgitor, remarcându-se negativ în plus doar lipsa stabilizării software şi fluctuaţiile mari ale numărului de cadre pe secundă. Rezultatul este un flux H.264 cu bitrate de 15 Mbps în container 3GP.
Interfaţa camerei este cea nativă din Android 4.0.4, aceasta păcătuind prin dimensiunea mică a ferestrei de previzualizare şi a indicatorului pentru focalizare, care are o vizibilitate scăzută. Opţiunile sunt modeste, oferind captură în rafală, Time Lapse şi opţiuni pentru ajustarea compensării expunerii, alegerii scenelor sau ajustării balansului de alb.
Redare media, GPS
Aplicaţia pentru redarea audio este particularizată de ZTE, aceasta oferind în plus faţă de nativul Play Music posibilitatea de marcare a pieselor favorite şi crearea listelor de redare. Dincolo de interfaţa modificată nu se mai ascund însă prea multe lucruri, aplicaţia folosind procesarea nativă Android, care oferă un egalizator cu 5 benzi, şi un timer pentru oprirea programată a redării.
Calitatea redării audio este modestă, sunetul fiind lipsit de fidelitate iar volumul maxim fiind cam slab. Pentru cei fără pretenţii, acesta se va achita de sarcini, însă nivelul cam mare al distorsiunilor, mediile plate şi basul difuz îl fac o opţiune nerecomandată pentru cei care doresc o calitate audio bună.
Player-ul video este simplu, acesta oferind în plus faţă de Gallery doar o afişare mai bună a fişierelor indexate şi posibilitatea vizualizării rapide a proprietăţilor fişierului. Suportul pentru codecuri este însă slab, ZTE Grand X In neoferind decodarea fişierelor DivX, XviD, AC3 sau DTS şi fiind lipsit şi de suport pentru afişarea subtitrărilor, ceea ce va face din instalarea unui player video alternativ o necesitate.
Modulul GPS oferă o localizare foarte rapidă cu ajutorul A-GPS şi o precizie ridicată, în ciuda faptului că puterea maximă a semnalului este una medie. Aceasta oscilează în cel mai bun caz între 30 şi 35, însă singura problemă remarcată din cauza acestui lucru a fost doar localizarea neasistată foarte lentă.
Concluzii
Pentru obţinerea unui cost de producţie cât mai mic, ZTE a făcut o serie de concesii cum ar fi calitatea carcasei sau bogăţia dotărilor, dar acest lucru este inevitabil în această gamă de preţ. Dincolo de aceste aspecte, Grand X In este însă un telefon accesibil care oferă o platformă hardware rapidă şi o autonomie rezonabilă într-o carcasă cu ergonomie bună. Este regretabilă însă lipsa de atenţie în finisarea software-ului, aspect care-i reduce mult din valoare şi văduveşte terminalul, de altfel interesant, de o recomandare.
Platforma hardware
Autonomie mulţumitoare
Formă ergonomică
Performanţe bune
Probleme software
Cameră foto slabă
Versiune veche de Android