Compania Intel a intrat târziu pe piaţa procesoarelor pentru tablete şi telefoane mobile cu soluţia Atom, abia trecerea la procesul de fabricaţie pe 32 nm şi apariţia nucleului Saltwell permiţându-i să lanseze platformele Medfield, Clover Trail şi Clover Trail+, care motorizează un număr redus de telefoane Android şi tablete Windows 8 care au apărut în 2012. Toate acestea sunt bazate însă pe o arhitectură veche, lansată acum cinci ani, iar nou lansata arhitectură Silvermont promite să ofere un salt impresionant de la actuala arhitectură Bonnell.
Destinată unui proces tehnologic pe 22 de nanometri, noua arhitectură Silvermont promite o performanţă de trei ori mai mare sau o eficienţă energetică de cinci ori mai bună decât cea a actualelor platforme x86 pentru telefoane şi tablete, oferind totodată şi o replică demnă de luat în seamă pentru omniprezentele soluţii ARM.
Cheia aceste performanţe este o actualizare completă a nucleului Atom, acesta oferind acum execuţie out-of-order completă, la fel ca nucleul ARM Cortex-A15, îmbunătăţiri semnificative ale rutinelor de predicţie şi scurtarea lungimii stagiilor de execuţie a instrucţiunilor. Odată cu această optimizare a nucleului de procesare, Silvermont renunţă şi la procesoarele grafice licenţiate de la Imagination Technologies, PowerVR SGX540, 544 şi 545 urmând să fie înlocuite de soluţiile grafice fabricate de Intel, care promit şi ele o triplare a performanţelor.
Îmbunătăţirea eficienţei energetice este meritul tehnologiei de fabricaţiei pe 22 nm, care a fost utilizată de procesoarele Intel Core începând de anul trecut, dar care abia acum a fost optimizată şi pentru cipurile pentru telefoane şi tablete. Graţie acestui proces, Intel poate utiliza tensiuni mai scăzute cu 18-37% fără penalizări de performanţă sau poate mări performanţele fără penalizări suplimentare faţă de cele ale actualelor sale platforme.
Pe lista de îmbunătăţiri aduse de Silvermont se numără controlul superior al frecvenţelor ajustate dinamic, posibilitatea utilizării unor frecvenţe care vor putea urma până la 2,4 GHz, apariţia suportului SSE 4 şi chiar a unui mod Turbo similar celui din Sandy Bridge, care permite urcarea frecvenţelor dincolo de limitele specificate atât timp cât nu se depăşesc temperaturile maxime admise.
Primele materializări ale arhitecturii Silvermont vor apărea începând cu cel de-al treilea trimestru al acestui an, odată cu lansarea platformei Bay Trail. Aceasta va oferi o configuraţie quad-core tactată la 2,1 GHz sau mai mult şi va fi destinată tabletelor şi ultra-portabilelor, platforma Merrifield pentru telefoane mobile urmând să fie lansată imediat după aceea.
Silvermont este doar primul pas dintr-un program anual de actualizări, această arhitectură urmând să fie implementată pe un proces de fabricaţie de 14 nm undeva în intervalul 2014 – 2015.