Pe o piaţă dominată de giganţi precum Samsung sau Apple, apariţia unei companii noi care doreşte să lanseze un telefon mobil poate trece uşor neobservată şi pare sortită eşecului. Cu toate acestea, olandezii de la Fairphone sunt încrezători în proiectul lor, scopul lor final fiind lansarea unui telefon mobil Android care să respecte implicarea etică şi libertatea de alegere a utilizatorilor.
În ultimii ani, presa a scos la iveală o serie de informaţii deloc măgulitoare despre condiţiile în care sunt fabricate produsele electronice pe care le folosim zi de zi, lista incluzând exploatarea minorilor, condiţiile precare de siguranţă şi igienă din fabrici, salarizarea slabă (cel puţin conform standardelor occidentale) sau sinuciderile provocate de stres. Un alt aspect mai puţin cunoscut este cel al exploatării minelor de cupru din Africa cu ajutorul sclavilor, banii obţinuţi din vânzarea materiilor prime fiind surse de venituri pentru diverse grupări militare.
Celor cărora aceste aspecte ale industriei moderne le provoacă mustrări de conştiinţă, Fairphone le va oferi un telefon mobil care va îngloba materiale şi manoperă din surse care vor putea fi verificate, transparenţa urmând să se reflecte şi asupra costurilor de producţie şi a companiilor implicate în realizarea lui.
Din punct de vedere hardware, telefonul Fairphone se încadrează în clasa mid-range, acesta folosind o platformă hardware MediaTek 6589, care oferă un procesor quad-core ARM Cortex-A7 tactat la 1,2 GHz şi un nucleu grafic PowerVR SGX 544. Lista dotărilor mai include un ecran de 4,3” cu rezoluţie qHD şi protecţie Dragontail, 16 GB de stocare internă şi slot MicroSD, o pereche de camere foto de 8, respectiv 1,3 MP, şi conectivitate Wi-Fi şi 3G.
Ideea implicării sociale nu se opreşte doar la producţie, ci şi la design. Telefonul va oferi o baterie detaşabilă, nu va veni însoţit de căşti sau încărcător pentru a nu face risipă de resurse pentru accesorii pe care utilizatorul deja le posedă şi va oferi o platformă software complet deschisă. Urmând să ruleze Android 4.2, acesta va oferi bootloader deblocat, acces deplin la codul sursă şi, dacă negocierilor vor decurge în direcţia dorită, şi posibilitatea instalării Firefox OS sau Ubuntu.
În acest moment, Fairphone este doar un proiect care-şi aşteaptă cumpărătorii. Oferit la un preţ de 329€, acesta va trebui să atragă 5000 de cumpărători pentru demararea producţiei, până în acest moment olandezii reuşind să atragă circa 3000 de clienţi.