Echipată cu un ecran de 11.6 inch şi puţin cam groasă, Acer Iconia W700 nu este un competitor pentru tabletele obişnuite bazate pe Android. În schimb, tableta cu sistem Windows 8 şi hardware de ultrabook încearcă să ia rolul unui dispozitiv multifuncţional: tabletă performantă pentru călătorii şi laptop convertibil la birou.
Acer Iconia W700 vine la pachet cu o husă de protecţie ce ia forma unui caiet de notiţe, în coperta căruia este ascunsă o tastatură Bluetooth de mărime normală. Scoasă din suportul protector, Iconia W700 devine o tabletă veritabilă cu Windows 8, adăpostită într-o carcasă cu design unibody realizată integral din aluminiu şlefuit.
Pe laturile carcasei cu grosime de 11.1 mm (mai puţin decât grosimea tabletei Surface Pro), găsim un conector USB 3.0 de mărime normală şi ieşire microHDMI, conector pentru căşti, clapetă pentru volumul sonor şi un comutator din care putem activa/dezactiva funcţia de auto-rotire a ecranului. Cei care dispun încă de monitoare mai vechi au la dispoziţie şi un adaptor pentru conexiune VGA, inclus în pachetul cu accesorii. Cele două difuzoare stereo sunt poziţionate în partea de jos, ascunse sub două grile metalice de culoare roşie. Fiind vorba despre un portabil cu hardware în stil ultabook, tableta a fost prevăzută cu sistem de răcire activ, echipat cu ventilator şi fante de aerisire poziţionate deasupra ecranului.
Ecranul de 11.6 inch este protejat cu un scut din sticlă minerală rezistent la zgârieturi, dar altfel fără prea mari pretenţii în privinţa tratamentului oleofobic şi anti-reflexie, fapt ce înseamnă că ştergerea urmelor de amprente de pe ecran rămâne o operaţiune ce trebuie repetată periodic. În rama cu lăţime de 15 mm, formată sub scutul din sticlă, mai sunt acomodate camera frontală şi senzorul pentru lumină ambientală. Şasiul metalic cu finisaj argintiu este extins puţin în afara scutului din sticlă, formând o bază înălţată pentru sprijinirea de tastatura detaşabilă. În spaţiul rămas a fost acomodată o tastă fizică marcată cu logo-ul Windows, din care putem comuta între aplicaţiile deschise.
Gândită ca o alternativă pentru sistemele laptop, Iconia W700 încearcă să ofere portabilitate superioară fără a pierde avantajele deţinute de laptopuri la capitolul performanţă şi versatilitatea tastaturii cu butoane fizice. Pentru asta, Acer a instalat în carcasa cu greutate de 950 grame o platformă cu procesor Intel Core i5-3337U, prevăzut cu două nuclee de procesare şi tehnologie HyperThreading. Având un consum TPD de 17W, ce acoperă şi interfaţa grafică integrată (HD 4000), procesorul este capabil să atingă o frecvenţă maximă de 2.7 GHz în mod Turbo, sau 1.8GHz la încărcate nominală. Configuraţia mai dispune de 4 GB memorie RAM şi un SSD de 120GB pentru găzduirea sistemului de operare şi aplicaţiile instalate. Din păcate Acer a omis să includă şi un slot pentru card de memorie, astfel că va trebui să ne mulţumim cu spaţiul de stocare deja instalat şi dispozitive de stocare externe prevăzute cu interfaţă USB. O altă omisiune care i-ar putea deranja pe cei ce doresc să beneficieze de acces permanent la internet este lipsa opţiunilor pentru conectivitate 3G/4G
Ecranul cu diagonală 11.6 inch este realizat cu o matrice de tip IPS şi suportă rezoluţia 1920×1080 pixeli.
Camera frontală poziţionată deasupra ecranului poate fi folosită pentru sesiuni de videoconferinţă la rezoluţie HD, iar camera foto poziţionată pe spatele carcase ne permite să obţinem poze la rezoluţie 5 MP şi să filmăm la rezoluţie Full HD.
În pachetul cu accesorii găsim un adaptor de alimentare pentru călătorii, cu greutate redusă şi dimensiunea unui baton de săpun ceva mai mare.
Încă de la prima utilizare, tableta Iconia W700 ne încântă cu un ecran IPS de bună calitate, ce va atrage cu siguranţă amatorii de filme prin paleta bogată de culori, claritatea şi nivelul de contrast oferit. Unghiurile de vizibilitate sunt generoase, iar luminozitatea controlată cu senzorul ambiental poate atinge valori suficient de ridicate pentru folosirea în spaţii deschise, dar preferabil fără lumină solară directă. Interfaţa touch are sensibilitate bună, este precisă şi poate interpreta comenzi date cu până la 10 degete simultan.
Sunetul redat prin cele două difuzoare stereo este bine echilibrat pentru întreg domeniul de frecvenţă şi poate atinge un volum suficient de ridicat pentru a nu fi acoperit cu uşurinţă de sunetele ambiante din încăpere.
Dacă despre construcţia tabletei nu sunt prea multe de reproşat, cu excepţia poate doar a grosimii peste media tabletelor cu Android. Proiectarea husei pentru transport lasă de dorit. Mecanismul de fixare a tabletei este greoi, întregul ansamblu părând mai degrabă o improvizaţie făcută cu gândul la reducerea costurilor şi nu neapărat asigurarea unui nivel corespunzător de confort pentru utilizator. Suportul din plastic flexibil este incomod de manevrat, atât la introducerea tabletei dar şi la extragerea sa din suport, iar tastatura fixată în copertă nu se aşează perfect peste ecran, frecându-se de suprafaţa acestuia în timpul transportului. Odată acoperite de suportul din plastic, butoanele laterale devin greu de apăsat, fapt ce incomodează operaţiuni cum ar fi ajustarea volumului sonor sau activarea ecranului.
În schimb, tastatura fizică este plăcut de utilizat. Tastele de tip chiclet sunt mari şi uşor de diferenţiat, iar interfaţa Bluetooth ne scapă de grija unei conexiuni fizice permanentă cu tableta. Doar pentru încărcarea acumulatorului va trebui să mai apelăm din când în când la cablul USB, însă autonomia de 3 săptămâni este suficientă pentru a nu ne lovi prea des de acest impediment.
Sprijinită din spate de copertă şi fixată pe tastatură într-o indentaţie special prevăzută, tableta este aşezată în poziţie de lucru la un unghi uşor înclinat, cu ecranul adus până în imediata apropiere a tastelor. În lipsa unui touchpad separat, interfaţa touch a ecranului va prelua rolul principal. Opţional, cei mai conservatori dintre noi pot folosi un mouse bluetooth, sau îl pot conecta la portul USB din dotare.
Scoasă din husa de protecţie şi folosită ca atare, Iconia W700 devine o tabletă cu aspect estetic foarte plăcut şi excelent construită. Nu doar elegantă, carcasa realizată dintr-o singură bucată de metal este bine rigidizată şi oferă protecţie bună atât pentru componentele interne dar şi ecranul, al cărui scut din sticlă minerală este separat de marginile carcasei cu o garnitură din cauciuc, menită să absoarbă şocuri mecanice şi eventuale deformări care pot apărea în urma lovirii accidentale.
Cântărind 950 grame şi echipată cu un ecran de 11.6 inch, Acer Iconia W700 din păcate nu este genul de tabletă care să poată fi manevrată cu o singură mână pentru perioade mari de timp. În schimb, este mai bine să sprijinim tableta folosind husa pentru transport ori de câte ori avem posibilitatea.
Pe toată durata testelor, tableta Iconia W700 s-a făcut remarcată printr-o funcţionare silenţioasă şi temperaturi reduse, carcasa metalică rămânând aproape rece la atingere. Alături de procesorul rapid, experienţa în utilizare este completată şi de prezenţa dispozitivului SSD cu performanţe la nivelul soluţiilor pentru laptop, capabil să asigure încărcarea rapidă a aplicaţiilor.
Cu o rezoluţie de 5MP, camera foto instalată pe spatele tabletei este suficientă pentru poze ocazionale obţinute în spaţii bine iluminate. Aspectul imaginilor este însă la nivelul unui smartphone entry-level, având de suferit de pe urma unei procesări agresive a zgomotului de fundal, ce reduce simţitor din detaliile percepute.
Acer Iconia W700 sample video download
Modul de filmare cu suport pentru rezoluţie Full HD dă rezultate mulţumitoare, chiar dacă nivelul detaliilor redate este apropiat mai degrabă rezoluţiei 720p.
Ajutată de un acumulator Li-Polymer cu 3 celule, de capacitate 4850mAh, tableta Iconia W700 se poate lăuda cu autonomie de 5 ore şi 40 minute la redare video 720p, sau până la 6 ore dacă ne limităm la navigare web folosind reţeaua WiFi pentru acces la internet.
Folosită strict pentru editarea documentelor text, cu placa de reţea dezactivată şi luminozitatea ecranului redusă aproape la valoarea minimă, Iconia W700 a rezistat timp de 7 ore şi 40 minute.
Din păcate în lipsa posibilităţii de alimentare a acumulatorului prin port USB, adaptorul AC rămâne un accesoriu indispensabil pentru călătoriile mai lungi de câteva ore.
Rapidă şi bine construită, Acer Iconia W700 poate fi o alegere interesantă pentru cei ce doresc o tabletă cu Windows 8 care să ofere performanţe similare unui laptop tradiţional.
Din păcate construcţia voluminoasă, greutatea de 950 grame şi autonomia nu chiar grozavă a bateriei fac din Iconia W700 o tabletă potrivită cel mult pentru călătorii scurte. În schimb ecranul spaţios şi de bună calitate o recomandă drept alegere excelentă pentru vizionarea filmelor din confortul unui fotoliu sau în apropierea mesei de birou.
Ca şi înlocuitor pentru un laptop, Iconia W700 este doar cu puţin mai portabilă, iar particularităţile construcţiei hibride o fac mai degrabă incomod de folosit. Înclinaţia ecranului nu poate fi ajustată după bunul plac, iar lipsa touchpad-ului ne obligă să ridicăm mâna deasupra tastaturii ori de câte ori avem nevoie să interacţionăm cu interfaţa touch.
Cei care doresc mai degrabă să înlocuiască PC-ul desktop, au la dispoziţie ca accesoriu opţional şi o staţie de andocare special adaptată acestui scop, însoţit de o tastatură bluetooth pentru masa de birou.
Tableta Acer Iconia W700 poate fi achiziţionată în configuraţia prezentată la un preţ de aproximativ 3800Lei.
calitatea ecranului
performanţele oferite
port USB 3.0
designul carcasei şi calitatea construcţiei
designul tastaturii detaşabile putea fi mai bun
pentru o tabletă, autonomia bateriei nu este chiar grozavă