Ideea de a utiliza mediul înconjurător pentru afişarea informaţiilor grafice nu este una nouă, însă proiectul WorldKit nu urmăreşte doar să extindă ecranul unui laptop sau telefon, ci să ofere şi o modalitate de control prin interpretarea gesturilor sau interacţiunii cu butoanele virtuale afişate, combinând astfel două tehnologii deja existente pentru a oferi un mediu tactil de mari dimensiuni.
Mediul virtual imaginat de cei doi cercetători din cadrul universităţii Carnegie Mellon din Pittsburg, Statele Unite, foloseşte un proiector pentru afişarea mediului vizual şi o cameră video pentru scanarea mediului tridimensional înconjurător, interpretarea adâncimii acestuia şi interpretarea acţiunilor. Nici una dintre aceste componente nu este inovatoarea, cei doi folosind un proiector standard şi binecunoscutul sistem Kinect de la Microsoft, însă interesantă este combinarea celor două într-un sistem ingenios pentru control.
Conform declaraţiilor făcute de cei Robert Xiao şi Chris Harrison, cei doi creatori WorldKit, sistemul permite afişarea unor elemente de control pe orice suprafaţă dorită, senzorul putând interpreta atât interacţiunile simple precum apăsarea unui buton, cât şi gesturile mai complexe, care pot fi folosite pentru controlul avansat, navigaţie sau apelarea unui alt modul software. Un alt avantaj subliniat de producători este faptul că proiecţiile vor folosi suprafeţe rigide, ceea ce ei consideră că va aduce un răspuns tactil superior simplelor gesturi trasate în aer.
În acest moment, dezavantajul principal constă în dimensiunea mare a sistemului, însă cei doi experimentează deja cu modele miniaturale de proiectoare şi camere video. Cei doi speră că, într-un răstimp de circa cinci ani, acest proiect să poată fi implementat în cadrul unui smartphone sau alt echipament media, oferind astfel posibilităţi de utilizare pentru înlocuirea ecranelor de laptop, a telecomenzilor universale sau a perifericelor pentru jocuri.
Primele experimente practice ale sistemului WorldKit au deja loc în cadrul Human Engineering Research Labs din Pittsburg, acestea urmărind ameliorarea problemelor de handicap mental al anumitor pacienţi. Întreaga tehnologie se află însă doar în stadiul de cercetarea şi dezvoltare, până la apariţia unei soluţii comerciale urmând să mai treacă ceva vreme.