Probabil trecuţi mai întâi pe la barul din colţ, cercetătorii britanici aparţinând laboratorului de robotică din Bristol s-au gândit la o modalitate pentru a converti lichidul galben-auriu rezultat în urma proceselor biologice normale ale organismului uman în combustibil pentru alimentarea telefonului mobil.
Lăsând la o parte etapa alimentării cu “combustibil”, magia se petrece în interiorul unui dispozitiv care găzduieşte culturi microbiene atent selecţionate, capabile să consume şi metabolizeze elementele organice conţinute în lichid – proces din care rezultă generarea de electricitate. Energia astfel obţinută poate fi colectată cu un acumulator pentru folosire ulterioară, sau trimisă direct telefonului mobil pentru încărcarea acumulatorului conţinut în acesta.
Potrivit echipei de cercetători, prototipul pilei de combustibil activate cu urină generează suficient de multă energie pentru permite trimiterea unui mesaj SMS, navigare pe internet sau iniţierea unui scurt apel telefonic.
În ciuda capacităţii limitate de generare a energiei, raportată la dimensiunea celulei de combustibil şi cantitatea de urină necesară, instalaţiile de generare a electricităţii pe bază ce combustibil microbian sunt totuşi avantajate de abundenţa materiei prime folosită drept combustibil. Aplicat la scară largă, spre exemplu folosind toaletele amplasate în spaţii publice, sistemul cu celule de combustibil alimentate cu urină ar putea contribui la reducerea facturilor la energie pentru sistemele de iluminat, sau furnizarea de energie electrică comunităţilor defavorizate de pe continentul african.