Telefoanele şi tabletele moderne folosesc procesoare puternice cu mai multe nuclee, memorii DRAM rapide şi interfeţe grafice capabile să calculeze şi afişeze conţinut 3D la rezoluţii Full HD, însă nu toate celelalte componente pot ţine pasul cu performanţa lor. Una dintre verigile slabe, stocare internă, va recupera însă puţin din handicap graţie noilor module de la Samsung.
Spre deosebire de Ultrabook-uri sau alte PC-uri care folosesc rapidele unităţi de stocare SSD, platformele mobile bazate pe procesoare ARM sau Atom x86 sunt limitate de mai lentele cipuri eMMC. Spre deosebire de SSD, unităţile eMMC folosesc controllere simple care sunt integrate în cipuri, eliminarea interfeţei SATA şi a unui controller SSD performant reducând costurile, spaţiul şi consumul energetic. Cipurile eMMC nu oferă însă performanţe prea mari, limitările acestora fiind vizibile în special pe tabletele Windows 8 cu cipuri Atom, unde diferenţa de performanţă în comparaţie cu un SSD este uşor de remarcat.
Samsung a anunţat că noile sale cipuri eMMC PRO cu performanţe superioare au intrat în producţia de masă, acestea fiind şi primele modele compatibile cu standardul eMMC 5.0. Faţă de vechile soluţii eMMC 4.5, acestea oferă viteze superioare la scriere, controllerul oferind 7000 de operaţiuni pe secundă şi o rată de transfer susţinută de 90 MB/s, ceea ce reprezintă practic o dublare. Vitezele la citire sunt tot de 250 MB/s, însă noul controller integrat aduce un spor al numărului de operaţiuni pe secundă şi suport pentru noua interfaţă cu o viteză de 400 MB/s.
Bazate pe cipurile de 64Gb fabricate într-un proces pe 10 nanometri, noile soluţii de stocare Samsung sunt oferite în versiuni de 16, 32 sau 64 GB, acestea intrând deja în producţie de masă şi fiind disponibile integratorilor. Când vom găsi acest tip de stocare integrat în tabletele sau telefoanele noastre, rămâne de văzut.