Dacă în Statele Unite brevetarea unei invenţii este un proces relativ simplu şi cu efecte imediate pentru garantarea exclusivităţii asupra inovaţiei respective pe tot teritoriul ţării, în Europa procedura este incomparabil mai întortocheată şi presupune validarea aplicaţiei pentru patent în fiecare stat membru UE.
Lăsând la o parte costurile prohibitive impuse pentru validarea în fiecare din cele 28 ţări membre UE, actualul cadrul legislativ face ca protejarea brevetelor să fie o operaţiune dificilă şi chiar descurajantă pentru companiile şi persoanele ce nu dispun de fondurile necesare pentru a duce lupta în justiţie.
În scopul simplificării acestor proceduri, Comisia Europeană propune înfiinţarea unei curţi unificate a patentelor, cu jurisdicţie pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Pe lângă simplificarea procesului de acordare şi investigare a cazurilor de încălcare a brevetelor, măsura ar putea încuraja inovaţiile şi creşterea economică.
Chiar dacă până la punerea în aplicare, propunere trebuie mai întâi aprobată de Parlamentul European şi guvernele fiecărei ţări membre UE, propunerea Comisiei Europene reprezintă un pas important în direcţia cea bună.