Chiar dacă se numără pe degetele de la o mână pentru că cele mai interesante produse încă nu au apărut, accesoriile inteligente sunt unele dintre cele mai active subiecte ale acestui an. La fel ca şi produsele conexe precum telefoanele sau tabletele, acestea ridică însă de la bun început problema autonomiei. O tehnologie dezvoltată în cadrul University of Washington promite, este drept, pentru cele mai mici dintre aceste accesorii, un mod de funcţionare fără baterii şi fără emiţătoare de semnal.
Prima parte a ideii cercetătorilor din cadrul University of Washington nu este deloc nouă, utilizarea undelor radio pentru alimentarea unor consumatori foarte mici fără acumulatori interni, cum ar fi aparatele de radio miniaturale, fiind folosită de multă vreme. În acest caz, cercetătorii au ales omniprezentul semnal TV pentru a încărca prin inducţie un condensator, care va alimenta mai departe restul circuitului electronic.
Cu adevărat interesantă este însă metoda prin care două sau mai multe astfel de sisteme pot transmite sau primi date. Prin absorbţia sau reflectarea semnalului TV, emiţătorul va produce variaţii ale puterii undelor care vor putea fi sesizate de receptor, aceste fluctuaţii facilitând o transmisie binară. Deoarece sistemul se bazează pe fluctuaţii foarte rapide de semnal, acesta este suficient de stabil pentru a nu fi influenţat de bruiajele ocazionale care induc fluctuaţii lente, cum ar fi de pildă apariţia unor obstacole de mari dimensiuni.
Evident, din cauza acestui mod de lucru, performanţele tehnologiei nu sunt prea impresionante. Dacă sunt amplasate la distanţă de 30 de centimetri, cele două echipamente vor putea comunica cu o viteză de transmisie de 10 kbps, în timp ce, la distanţa maximă de un metru, performanţa va scădea la 100 bps. Cercetătorii speră că vor putea mări performanţele prin îmbunătăţirea algoritmilor de corecţie, însă tehnologie este deja un start interesant pentru accesoriile care nu necesită un consum mare de energie sau pentru alte tipuri de senzori de proximitate