Ideea de o spori performanţele camerelor foto din telefoanele mobile cu obiective externe nu este nouă, utilizatorii iPhone având parte de o serie de accesorii de acest fel care le-au oferit opţiuni tele sau macro. Spre deosebire de producătorii care s-au axat doar pe optică, Sony a avut ideea lansării nu doar a unui obiectiv, ci a unei camere foto aproape complete care poate fi ataşată la un smartphone Android sau iOS şi controlată cu ajutorul acestuia.
Prezentare şi construcţie
Lansat împreună cu mai puternicul, dar şi mai costisitorul model QX100, Sony QX10 este un aparat foto compact. Cu el, Sony speră să atragă utilizatorii de telefoane mobile care nu sunt prea încântaţi de ideea de a purta după ei un aparat foto, dar care doresc totuşi să facă poze mai bune decât cele obţinute cu telefonul mobil. În plus, ei pot să beneficieze de aportul deloc de neglijat al unui obiectiv cu zoom optic.
Bazat pe camera compactă Sony WX200, de la care preia obiectivul şi senzorul CMOS de 1/2,3” şi 18 MP, QX10 este însă un produs ceva mai compact. Producătorul a renunţat la ecran, bliţ şi cele mai multe dintre butoanele pentru control. Atunci când este închis, QX10 este un cilindru cu un diametru de 61 de milimetri şi o înălţime de 40 de milimetri (cu suportul universal ataşat), aspect care, combinat cu greutatea de 165 de grame, îl face uşor de strecurat în buzunar. Construcţia este una de bună calitate, carcasa exterioară şi butoanele fiind fabricate dintr-un material plastic cu o textură antiderapantă fină, iar rama şi corpul obiectivului sunt fabricate din aluminiu eloxat.
Simetria cilindrului carcasei este întreruptă doar de un postament amplasat în partea inferioară. Acesta găzduieşte filetul sistemului de prindere pentru trepied, fiind totodată plat şi amplasat de aşa natură încât să permită aşezarea stabilă a camerei pe o suprafaţă plană. În acest fel ea poate fi utilizată de la distanţă prin intermediul conexiunii wireless cu care acesta se leagă de smartphone. Pe lângă sistemul universal de prindere din pachet, Sony oferă opţional două huse de protecţie pentru telefoanele Xperia Z şi Xperia Z1, pe care QX10 poate fi ataşat cu uşurinţă.
Un produs destinat amatorilor, QX10 oferă un număr mult mai mic de butoane decât un aparat foto compact. Dincolo de butonul de pornire, carcasa lui QX10 mai oferă doar un buton pentru declanşare, un indicator al stării bateriei şi potenţiometrul Power Zoom pentru controlul distanţei focale a obiectivului, la care se adaugă fantele microfonului stereo şi conectorul Micro USB pentru încărcare.
Sistemul de ataşare la carcasa telefonului mobil este unul de tip menghină cu arc, deschiderea maximă de 77 de milimetri fiind suficient de mare pentru a cuprinde carcasa unui telefon cu ecran de 6”. Acesta este modul principal de lucru gândit de Sony însă, după cum spuneam, QX10 poate fi amplasat şi pe un trepied sau pe o suprafaţă plană oriunde în raza de acoperire a modului wireless integrat care este folosit pentru a face legătură cu software-ul de control de pe telefon.
Sub capacul detaşabil, Sony a amplasat bateria cu o capacitate de 630 mAh, practic aceeaşi ca în cazul camerei foto WX200 pe baza căruia acest produs a fost dezvoltat, şi slotul dublu MicroSD/Memory Stick Micro.
Specificaţii
Funcţionalitate şi opţiuni
Sony QX10 este compatibilă cu smartphone-uri ce rulează Android 4.x şi iOS. Pentru realizarea legăturii cu telefonul mobil care-l va controla, QX10 include un punct de acces wireless. Dacă aveţi un terminal cu NFC, conectarea iniţială este o banalitate, utilizatorii altor telefoane trebuind să se conecteze manual la acest punct de acces Wi-Fi. După realizarea legăturii, controlul asupra camerei foto se va face prin intermediul aplicaţiei Sony Play Memories, ce oferă un viewfinder şi butoanele necesare pentru ajustarea puţinelor setări. Testul de faţă a fost realizat cu un smartphone iPhone 4S.
Sony QX10 păstrează toate instantaneele şi filmările capturate pe cardul de memorie intern, acestea putând fi transferate pe telefon în mod automat sau la cerere. În mod implicit, aplicaţia transferă local imagini cu o rezoluţie de 2 MP, apte pentru partajarea rapidă pe Facebook sau Instagram, însă acest comportament poate fi schimbat şi puteţi primi direct imaginile la dimensiunea originală de 18 MP. Camera nu necesită neapărat card MicroSD pentru captura foto, pozele fiind transferate din mers pe telefon, însă acesta este obligatoriu pentru captura video. Clipurile video nu sunt transferate în memoria telefonului în timp ce sunt realizate sau imediat după. Ele pot fi mutate de pe card în smartphone doar din browser-ul media al aplicaţiei Play Memories.
Modurile de lucru oferite de aplicaţia Play Memories sunt extrem de reduse, Sony oferind doar două moduri automate, Inteligent Auto şi Superior Auto, şi un mod semi-automat Program. Diferenţa dintre primele două este aproape nulă, cel de-al doilea oferind în plus doar combinarea a trei cadre secvenţiale pentru obţinerea unor imagini (teoretic) mai bune în condiţii de iluminare slabă, iar modul semi-automat este extrem de limitat deoarece nu oferă decât controlul compensării expunerii şi duce lipsa reglajelor necesare pentru ajustarea timpul de expunere, sensibilităţii ISO sau deschiderii diafragmei.
Aplicaţia software mai oferă doar opţiuni pentru detecţia feţelor, controlul balansului de alb şi declanşarea întârziată, paleta fiind în mod vădit mai redusă decât cea oferită de o cameră foto compactă banală. Transferul imaginilor între QX10 şi telefonul la care acesta este conectat este rapid, însă aplicaţia Play Memories are probleme ce se manifestă prin latenţe sesizabile ale imaginii din viewfinder şi ocazionale deconectări ale camerei.
Calitate foto/video, performanţe
Combinaţia dintre senzorul Exmor R de 18 MP şi obiectivul zoom a avut o prestaţie bună, QX10 oferind imagini cu un nivel bun al detaliilor, culori naturale plăcute, contrast optim şi o expunere corectă. Din păcate, nivelul de zgomot este puţin mai mare decât ne-am fi aşteptat chiar şi la ISO 100. El este însă în mod clar mai mic decât cel remarcat în cazul unui senzor minuscul implementat pe telefon, ceea ce a permis şi păstrarea unui nivel bun al detaliilor deoarece Sony nu a folosit algoritmi de filtrare agresivi.
Obiectivul este mulţumitor de clar la ambele capete ale distanţei focale, la nivelul maxim remarcându-se o uşoară pierdere de calitate dar care este scuzabilă în cazul unui astfel de produs. QX10 oferă şi o prestaţie macro bună, acesta fiind capabil să focalizeze de la o distanţă de 5-6 centimetri.
Calitatea filmării 1080p este foarte bună, regăsindu-se parametrii superiori de la captura foto, dar şi un sunet stereofonic curat. Buton de zoom nu provoacă zgomote sesizabile, iar stabilizarea se achită foarte bine de sarcini. Formatul folosit este H.264 în container MP4 cu bitrate de 12Mbps şi rezoluţie de 1440 x 1080 pixeli, sunetul fiind salvat in format AAC 128 kbps.
Ergonomie şi utilitate
După ce am văzut ce este, cum se foloseşte şi ce performanţe are QX10, este uşor de înţeles ce a vrut să obţină Sony: o cameră foto mai mică şi mai uşoară decât o compactă, dar care să păstreze nivelul de calitate ala acesteia. Ea oferă totodată un mod de lucru foarte simplificat, la îndemână oricui şi un mod foarte rapid de partajare online a imaginilor.
Privind partea plină a paharului, QX10 reuşeşte să se achite bine de sarcini, oferind imagini de bună calitate pentru această clasă şi fiind un produs uşor de utilizat. Pe lângă posibilitatea ataşării directe la carcasa unui smartphone, Sony QX10 poate fi folosită şi ca o cameră foto controlată de la distantă, oferind posibilitatea capturii de grup din care fotograful nu mai trebuie să alerge contra timp sau şansa de a imortaliza animale pe care prezenţa fotografului în imediata proximitate le-ar speria. În cursul testelor, camera foto a funcţionat la o distanţă de circa zece metri, suficientă pentru obţinerea unor poze mai greu de realizat cu un aparat ţinut în dreptul ochilor.
Pe de altă parte însă, Sony QX10, care este disponibilă la un preţ de 949 de lei, este cu doar 50 de lei mai ieftină decât camera foto compactă Sony WX200, pe al cărui hardware se bazează. Cei care vor opta pentru QX10 în locul unei compacte accesibile vor pierde însă modurile de lucru Aperture sau Shutter Priority, captura în rafală, setări precum ajustarea sensibilităţii şi bliţul. În plus, din cauza modului de lucru, riscaţi să pierdeţi momente interesante deoarece ataşarea la carcasa telefonului, pornirea aplicaţiei şi sincronizarea dintre acestea durează 8-10 secunde, în timp ce o cameră compactă va fi gata de lucru în circa două secunde.
Concluzii
Sony QX10 este un accesoriu care ar putea fi interesant pentru anumiţi utilizatori, aceasta fiind o alternativă ceva mai uşoară şi mai mică decât un aparat foto obişnuit şi oferind avantajul unei partajări rapide a imaginilor capturate şi controlul de la distanţă. Având o calitate foto net superioară celei oferite de un telefon mobil obişnuit, la care se adaugă şi avantajul unui zoom optic 10x de bună calitate, Sony QX10 oferă însă prea puţine opţiuni pentru control, iar utilizarea poate deveni mai greoaie decât cea a unei camere foto compacte fără a oferi un avantaj vizibil de greutate sau volum.
Calitate foto/video bună
Zoom optic 10x
Dimensiuni şi greutate
Sistem universal de prindere
Aplicaţie de control lentă
Lipsă opţiuni foto avansate
Lipsă bliţ