Indiferent dacă ne place sau nu, produsele iPad au fost primele tablete care reuşit să convingă un număr semnificativ de cumpărători, iar Apple a reuşit astfel să cucerească o cotă impresionantă de piaţă şi a pus bazele pieţei tabletelor pe care o vedem astăzi. Cota sa de piaţă nu mai atinge cifrele zdrobitoare de acum doi ani, însă, cu cele 170 de milioane de tablete iPad vândute, Apple este încă cel mai redutabil jucător al pieţei.
Prima surpriză a serii este noul nume al celei de-a cincea generaţii de tablete iPad. După ce au folosit denumirea simplă iPad pentru generaţiile cu numărul trei şi patru, Apple a ales pentru cea de-a cincea iteraţie numele iPad Air, pentru a sublinia astfel grosimea care a scăzut semnificativ de la 9,4 la 7,5 milimetri şi greutatea care a coborât de la 652 la 469 de grame.
După cum ştiam deja, carcasa a fost redesenată şi seamănă cu cea a tabletei iPad Mini, aceasta oferind un ecran cu ramă laterală mult mai îngustă şi muchii rotunjite. Dimensiunile frontale sunt de 240 x 169,5 milimetri, iPad Air fiind cu doar un milimetru mai scund decât iPad 2, 3 sau 4, dar mai îngust cu 16,5 milimetri.
Spre deosebire de generaţiile trei şi patru, care au folosit versiuni mai potente ale cipurilor implementate pe telefoanele mobile iPhone, noul iPad Air foloseşte acelaşi procesor Apple A7 implementat şi pe iPhone 5S, coprocesorul M7 nelipsind nici el. Ecranul a rămas la fel, acesta având o diagonală de 9,7”, o rezoluţie de 2048 x 1536 pixeli şi acelaşi panou IPS.
În ciuda pierderii de greutate şi volum, bateria tabletei iPad Air promite aceeaşi autonomie de 10 ore. Camera foto principală a păstrat senzorul de 5 MP. Camera frontală de 1,2 MP a primit, la fel ca iPhone 5S şi iPhone 5C, un senzor cu pixeli mai mari, iar amatorii de videoconferinţe vor beneficia acum şi de un microfon dual.
O altă noutate interesantă este apariţia unui modul wireless 802.11 a/b/g/n cu arhitectură MIMO, aceasta oferind o rată de transfer de 300 Mbps. La fel ca iPhone 5S, noul iPad Air a primit un modem LTE îmbunătăţit care oferă un spectru mai larg de benzi compatibile.
Atunci când am testat iPad Mini, am descoperit o tabletă compactă foarte bună cu un ecran prea slab, iar Apple a reparat această problemă şi a recuperat handicapul pe care-l avea în faţa produselor precum noul Nexus 7. iPad Mini cu Retina Display oferă aceeaşi diagonală de 7,9”, însă aduce rezoluţia la nivelul mai marelui iPad: 2048 x 1536 pixeli.
Dacă iPad Air a trecut printr-o cură de slăbire uşoară, iPad Mini cu Retina Display a devenit ceva mai gros şi ceva mai greu. Tableta păstrează dimensiunile frontale ale generaţiei anterioare, adică 200 x 134,7 milimetri, însă grosimea a crescut uşor de la 7,2 la 7,5 milimetri, în timp ce greutatea a crescut şi ea de la 312 la 331 grame. Această creştere este cauzată în mod sigur de mărirea capacităţii bateriei, aceasta trebuind să suporte acum un procesor mai puternic şi un ecran cu un consum mult mai ridicat.
Diferenţele dintre cele două clase de tablete Apple s-au redus nu doar prin implementarea unui ecran cu rezoluţie mare, ci şi prin utilizarea aceluiaşi procesor Apple A7, aceluiaşi modul wireless 802.11n 2×2 şi a unei baterii cu o autonomie similară de 10 ore. În acest moment, produsele iPad Air şi iPad Mini au practic aceleaşi specificaţii, singura diferenţă dintre ele rămânând diagonala ecranului.
Noua tabletă iPad Air va fi disponibilă de la 1 noiembrie în mai multe ţări, inclusiv România, la preţuri care încep de la 499 $. iPad Mini cu Retina Display va sosi ceva mai târziu în cursul lunii noiembrie, preţurile acesteia urmând să înceapă de la 399 de dolari. Tabletele iPad 2 şi iPad Mini vor rămâne şi ele pe rafturi, preţurile acestora urmând să fie de 399, respectiv 299 de dolari. Ambele tablete vor fi disponibile în versiuni coloristice gri şi argintiu.