Apple a anunţat ieri seară actualizările tabletelor iPad şi iPad Mini, acestea aducând o serie de schimbări care au fost menţionate în cadrul articolului deja publicat. Cât de mult s-au schimbat cu adevărat aceste produse putem afla doar punând faţă în faţă specificaţiile generaţiilor anterioare şi cele curente.
După cum ştim deja, noul iPad a devenit mai îngust, mai subţire şi mai uşor, aceste modificări semnificative determinând-i pe cei de la Apple să-l denumească iPad Air.
Dincolo de parametrii fizici, iPad Air nu aduce aşteptatul procesor A7X, versiunea mai puternică a cipului din iPhone 5S. Apple afirmă însă că A7 oferă o performanţă dublă faţă de cea oferită de deja oricum puternicul iPad 4th generation, ceea ce ar trebui să liniştească temerile legate de puterea de calcul disponibilă. Apple nu a făcut nici o referire la ecran, acesta păstrând toate caracteristicile ultimelor două generaţii iPad.
Capacitatea bateriei a scăzut semnificativ, Apple promiţând însă o autonomie similară deoarece noul procesor A7 oferă o eficienţa energetică superioară. Ultimele două schimbări semnificative sunt apariţia unui modul wireless MIMO, care oferă o rată de transfer de 300 Mbps, şi implementarea unui modem radio LTE cu un spectru de benzi mult mai bun.
Apple iPad 4th generation nu era compatibil decât cu banda de 1800 MHz, care este folosită pentru 4G de către operatorii de telefonie din România, însă iPad Air aduce suport şi pentru benzile de 800 şi 2600 MHz, către care se vor îndrepta la un moment dat toţi operatorii in Europa, şi este o investiţie mai sigura pentru viitor.
În concluzie, Apple iPad Air aduce o serie de schimbări binevenite, cum ar fi scăderea dimensiunilor sau implementarea unui modem 4G mai bun, însă acesta este mai degrabă o actualizare pentru modelele iPad 2 şi iPad 3rd generation, utilizatorii modelului iPad 4th generation putând sta liniştiţi până la lansarea generaţiei următoare.
Cu totul altfel sta lucrurile în cazul mai micului iPad Mini Retina Display. Dacă acesta şi-a păstrat aspectul şi forma, devenind doar uşor mai gros şi mai greu pentru a găzdui o baterie mai mare, aproape toate celelalte aspecte ale sale sunt schimbate.
Noul iPad Mini Retina Display a devenit practic o versiune de 7,9” a tabletei iPad Air, diferenţele de putere dintre aceste două familii de tablete fiind eliminate.
Acesta oferă un procesor mult mai puternic decât bătrânul A5, oferă o cantitate mai mare de RAM necesară pentru iOS 7 şi framebuffer-ul masiv al ecranului Retina şi ajunge din urmă şi rivalul Nexus 7 2013 din punct de vedere al densităţii pixelilor prin implementarea unui ecran IPS cu 2048 x 1536 pixeli.
La fel ca iPad Air, acesta aduce un modul wireless mai rapid, compatibilitate 4G mai bună, este disponibil şi în versiunea cu 128 GB de memorie internă şi oferă două microfoane stereo pentru Facetime.
Autonomia a rămas neschimbată, cel puţin conform specificaţiilor oficiale, bateria crescând vizibil în capacitate. Această egalizare a perfomanţelor a adus şi o creştere de preţ – vechiul iPad Mini a fost lansat la un preţ de 329€, însă noul iPad Mini Retina Display are un preţ care începe de la 399€.
Dacă iPad Air nu este prea convingător pentru utilizatorii de iPad 4th generation, noul iPad Mini este însă ceea ce ne-am fi dorit să vedem acum un an: un produs cu un ecran cu densitate ridicată şi un procesor perfomant. Apple a ales să nu intre în cursa tabletelor ietine de 7-8″, un segment de piaţă din ce în ce mai popular, ci să marşeze pe perfomanţă. Cât de bună va fi această strategie, vom vedea în trimestrele următoare.