În ciuda faptului că anul acesta au primit o mediatizare intensă, ceasurile inteligente nu au apărut odată cu Sony SmartWatch sau Samsung Galaxy Gear. Trebuie să ne întoarcem cu mai mulţi ani în urmă şi să ne amintim de ceasurile electronice cu limbi şi afişaj OLED integrat. Ele comunicau prin intermediul standardului Bluetooth cu un telefon mobil şi afişau notificări pe ecranul cu o singură linie de text. Sony a îmbunătăţit conceptul cu primul SmartWatch, iar acum suntem la a doua generaţie a ceasului inteligent. Vom vedea în continuare ce oferă Sony SmartWatch 2 şi cum ar trebui să raportăm faţă de el.
Carcasa ceasului vrea să se inspire cât mai mult din designul telefoanelor mobile semnate de Sony. Butonul de pe latura dreaptă, amplasat exact în locul remontorului, a deveni un element de design comun pentru smartphone-urile producătorului. Rama este metalică şi are o muchie foarte subţire şlefuită, ce încadrează un pătrat cu latura de 40 mm. Ceasul are o grosime de aproximativ 9 mm, iar capacul de pe spate este din plastic, dintr-un motiv foarte simplu. Conectarea la telefon este facilitată de modulul NFC, iar acesta nu funcţionează bine într-o carcasă metalică.
Modelul testat de noi a venit cu o curea cauciucată, cu zonă de prindere de 24 mm. Ea este foarte moale şi plăcută la atingere şi poate fi schimbată de utilizator. Cele nouă găuri apropiate permit o ajustare foarte precisă pe mâna oricărui utilizator. Producătorul oferă ceasul SmartWatch 2 şi cu o brăţară metalică sau o curea din piele. Carcasa ceasului este rezistentă la apă, un factor esenţial pentru orice ceas. Aşa se face că mufă microUSB, folosită pentru încărcarea bateriei, este protejată de un capac cu garnituri, pe latura din stânga.
Sony a dorit ca utilizarea lui SmartWatch 2 să fie cât se poate de simplă şi familiară, aşa că a pus cele trei butoane specifice sistemului de operare Android la baza ecranului. Ele nu sunt iluminate. Deasupra ecranului, în stânga siglei Sony, se găseşte un senzor, ce pare a fi de luminozitate. În pachetul foarte elegant, ceasul este livrat doar cu un cablu microUSB scurt.
Primul SmartWatch de la Sony venea cu un ecran OLED mai mic şi cu o rezoluţie mai scăzută. El avea avantajul unghiurilor de vizibilitate excelente, însă stătea tot timpul aprins. Pentru a vedea cât e ceasul, utilizatorul trebuia să interacţioneze într-un fel cu accesoriul şi pentru mulţi, aceasta era o problemă. În versiunea a doua, producătorul a reuşit să rezolve într-un fel problema. Ceasul de faţă are un ecran cu panou TN, cu rezoluţia de 220×176 pixeli. Cu diagonala de 1.6”, el are un strat reflectiv sub panou, ce permite citerea informaţiei afişate chiar şi atunci când iluminarea este oprită.
În principiu, utilizatorul poate să citească oricând ora de pe ecranul ceasului. Indiferent de felul în care este afişată ora (digital sau analog), informaţia este vizibilă chiar şi în condiţii de iluminare slabă. Am spus în principiu, deoarece ecranul lui SmartWatch 2 este oprit automat după o perioadă de timp în care ceasul nu a fost mişcat. Dacă-l puneţi pe birou, după câteva minute nu veţi mai putea citi ora. La cea mai mică atingere, ecranul este pornit, însă fără iluminare. Dacă este purtat la mână, este puţin probabil ca ecranul să se oprească. Cea mai mică mişcare a mâinii ar activa accelerometrul din interior.
O singură apăsare pe butonul lateral aprinde iluminarea ecranului. În felul acesta utilizatorul poate să citească mai clar ora. O a doua apăsare deblochează ecranul şi este oferit acces la aplicaţii. Alternativ, după prima apăsare a butonului, o atigerea a simbolului Home de sub ecran deblochează ceasul. Această a doua metodă mi s-a părut mai la îndemână. Butonul lateral necesită o apăsare mai fermă, pentru a preveni deblocările accidentale ale ceasului.
Unghiurile de vizibilitate ale ecranului pornit sunt destul de bune, însă nu perfecte. Culorile sunt şi ele bine afişate, însă rezoluţia redusă este o problemă. Din păcate, ne-am obişnuit să nu mai diferenţiem pixelii pe ecranele smartphone-urilor. Dacă ecranul lui SmartWatch 2 este privit de la mai mult de 35 cm, atunci imaginea nu ni se pare atât de pixelată. Dacă îl apropiem de ochi aşa cum facem cu ecranul unui telefon mobil, rezoluţia mică este observată imediat. Din punct de vedere al informaţiei afişate, ea nu este însă o problemă.
Înainte de-a vedea ce şi cum putem lucra cu ceasul inteligent de la Sony, trebuie să ţinem cont de principiile generale de funcţionare ale accesoriului. Prin intermediul conexiunii Bluetooth, ceasul şi telefonul pot comunica în ambele direcţii. În practică, ceasul trimite doar câteva comenzi spre telefon şi primeşte foarte multe informaţii de la el. În plus, ceasul poate funcţiona independent de telefon, aşa cum este şi normal pentru un dispozitiv ce se numeşte ceas.
Acestea fiind spuse, ceasul oferă trei tipuri de aplicaţii, afişate pe ecranul său în rânduri de câte trei: aplicaţii prinstalate, aplicaţii ce necesită conexiune la telefon şi aplicaţii de sine stătătoare. Imediat după ce a fost pornit, ceasul oferă aplicaţiile alarmă, temporizator şi lanternă. Nu am menţionat niciun LED în descrierea de mai sus, aşa încât lanterna înseamnă iluminarea ecranului pe fundal alb. Lumina nu este puternică, dar este suficientă pentru scara blocului rămas fără curent sau pentru găsi broasca de la uşă.
Cât despre timp, ceasul Sony SmartWatch 2 poate afişa o oră independentă sau se poate sincroniza cu smartphone-ul. Această a doua opţiune este importantă pentru afişarea notificărilor. După ce a fost conectat la telefon, ceasul ne va indica faptul că trebuie să instalăm aplicaţia Smart Connect din Google Play. Ea este preinstalată pe telefoanele de la Sony. Prin intermediul ei pot fi instalate aplicaţiile speciale pentru ceas din magazinul Google.
Aplicaţiile pentru ceas au de obicei între 300 KB şi 400 KB. Sony oferă câteva gratuite, pentru funcţii de bază precum SMS-uri, apeluri şi email. Alte aplicaţii, precum cele oficiale pentru Facebook şi Twitter sunt de asemenea gratuite. Majoritatea aplicaţiilor third party sunt contra cost. Dacă sunt gratuite, atunci calitatea lor va lăsa puţin de dorit. După mai multe căutări, nu am reuşit să găsesc o aplicaţie gratuită pentru funcţia de cronometrul, o funcţie esenţială aş spune pentru un ceas inteligent şi nu numai.
Majoritatea aplicaţiilor sunt controlate cu butoanele de pe ecran, gesturi orizontale sau butoanele de sub ecran. La fel ca în cazul telefoanelor cu Android, butonul Home te scoate din orice aplicaţie. Uneori butoanele de pe ecran sunt puţin cam mici şi pot necesita mai multe apăsări. În general însă, ecranul este responsiv şi precis. Producătorul nu specifică pe site-ul oficial un număr limită de aplicaţii, însă s-ar putea să existe. Ceasul din teste a funcţionat fără probleme cu aproximativ 20 de aplicaţii.
Mulţi îşi vor pune întrebarea justificată: ce fac eu cu un astfel de ceas? Utilizarea va fi variată de la o persoană la alta, însă voi încerca să explic în continuare cum vă poate ajuta Sony SmartWatch 2. În principiu, el vă permite să accesaţi informaţii din telefon fără a pune mâna efectiv pe acesta. În timpul unei şedinţe sau într-un cadru în care folosirea smartphone-ului nu este acceptată poţi să vezi cine ce-a apelat, ce SMS-uri ai primit şi chiar să citeşti mailurile primite. Chiar şi noutăţile de pe Facebook sau Twitter pot fi accesate pe ecranul ceasului.
Din practică vă pot spune că ceasul reprezintă o soluţie foarte elegantă de-a răspunde sau respinge apeluri la volanul maşinii. Chiar şi SMS-urile scurte pot fi citite imediat pe ecranul ceasului. SmartWatch 2 nu include microfon sau difuzor, aşa încât atunci când răspunzi la apeluri trebuie să ai la dispoziţie un headset Bluetooth. Dacă vrei, poţi să vezi pe ecranul ceasul pozele din Album de pe telefon. Ele se vor încărca mai lent, dar pot fi văzute. Tot ecranul ceasului poate fi folosit pentru controlul camerei foto. Imaginea afişată va fi destul de sacadată, deoarece conexiunea Bluetooth nu poate suporta o lăţime de bandă prea mare. Această funcţie este utilă atunci când vrei să faci o poză de la distanţă cu telefonul.
În lipsa unui difuzor, singura modalitate prin care ceasul Sony SmartWatch 2 îţi transmite notificări este vibraţia. Vibraţiile sale sunt ferme, dar nu exagerat de puternice. De obicei, ecranul se aprinde în acelaşi timp. Atunci când ceasul şi telefonul nu mai sunt în raza de acţiune a conexiunii Bluetooth, SmartWatch 2 va funcţiona în continuare ca un ceas şi o serie de aplicaţii vor putea fi accesate. Anumite informaţii sunt stocate în memoria ceasului, însă utilizatorul nu are acces la ea.
Deşi poate fi încărcat cu un încărcător clasic, nu mi se pare normal ca un ceas să fie încărcat mai des decât smartphone-ul cu care comunică. Sony SmartWatch 2 oferă o autonomie de 4-5-6 zile, în funcţie de cât de mult este folosit. Ea este suficientă şi încărcarea ceasului nu reprezintă un stres în plus pentru utilizator. Bateria se încarcă şi ea destul de repede cu un încărcător de 1 A.
Dacă eşti în căutarea unui ceas inteligent pe final de 2013, atunci ai la dispoziţie două modele total diferite. Din punct de vedere al construcţiei, SmartWatch 2 stă mai bine pe mână şi este mai compact şi mai uşor decât Galaxy Gear. Brăţara din silicon a modelului de la Sony este mai ergonomică, având o flexibilitate mai mare. Pe de altă parte, Galaxy Gear are un ecran mai bun, cu rezoluţie mai mare.
Deşi dispune de cameră foto, difuzor şi microfon, ceasul de la Samsung pare un produs scos în grabă, cu cât mai multe facilităţi. Autonomia a fost sacrificată, iar funcţiile standard ale ceasului a fost îngropate sub o mare de facilităţi. Samsung încearcă în mare să substituie telefonul mobil cu ceasul său şi aceasta nu este neapărat o idee foate bună. Pe de altă parte, Sony are o perspectivă ceva mai moderată asupra ceasului inteligent şi SmartWatch 2 rămâne doar un accesoriu inteligent pentru smartphone. Din punct de vedere al costului, ceasul de la Samsung este aproape de două ori mai scump decât cel de la Sony.
Ceasul Sony SmartWatch 2 se găseşte pe piaţa românească la preţul de 650-700 lei.
Dacă ai nevoie de un ceas hi-tech, capabil să interacţioneze cu telefonul şi să-ţi ofere o serie de informaţii din el, atunci SmartWatch 2 de la Sony este o soluţie foarte bună. Dacă eşti în căutarea unui înlocuitor pentru telefonul mobil, atunci vei fi dezamăgit de ceea ce oferă acest accesoriu. Autonomia bună şi ecranul ce afişează ceasul oricând sunt facilităţi foarte importante pentru un ceas inteligent.
Aplicaţiile pot ajuta utilizatorii aflaţi tot timpul în mişcare. Dacă smartphone-ul tău are un ecran mare, vei evita extragerea lui din buzunar pentru a citi un SMS ori un email. Nu vei putea să foloseşti ceasul de la Sony pe post de headset, însă dacă te gândeşti mai bine, nici nu vrei să faci asta. Ţinând cont de preţul competiţiei, SmartWatch 2 se poziţionează bine pe piaţă.
dimensiuni potrivite pentru un ceas
rezistent la apă
ceasul este vizibil tot timpul
funcţionează cu orice smartphone cu Android 4.0+
autonomie decentă
ecranul are o rezoluţie scăzută