Cu ocazia evenimentului CES 2014, Asus a prezentat smartphone-urile ZenFone. Cele trei modele, cu ecrane de 4”, 5” şi 6” se integrează foarte bine în cele mai importante segmente de piaţă.
Asus este un nume cunoscut în multe domenii, însă nu s-a remarcat până acum pe piaţa telefoanelor mobile. Terminalele PadFone ne-au lăsat o impresie bună, însă nu au cucerit pieţele internaţionale majore. Noile modele ZenFone au potenţialul să facă asta. Producătorul taiwanez a ales o soluţie interesantă, folosind pentru toate cele trei chipset-uri Intel Atom. Începem cu specificaţiile lui Asus ZenPhone 5.
Acesta este poate cel mai atractiv model. Dotările lui Asus ZenFone 5 sunt potrivite pentru segmentul mainstream. Pentru cei ce nu sunt familiari cu performanţele chipset-ului Intel, puteţi afla mai multe despre el în testul cu phablet-ul Fonepad Note FHD6. Smartphone-ul de faţă nu se remarcă la capitolul construcţie, însă prezintă câteva elemente de design ce te duc uşor cu gândul la producătorul taiwanez. Sub butoanele capacitive fizice se află o zonă a cărei textură aduce cu cea a ultrabook-urilor Asus ZenBook. Difuzorul este amplasat pe spate, iar butoanele sunt limitate la strictul necesar.
Pentru stocare sunt menţionate trei capacităţi ale memoriei interne. Sperăm ca pe piaţa românească să ajungă modelele cu 8 GB sau 16 GB. Ecranul lui ZenFone 5 se remarcă prin faptul că poate fi utilizat cu creion sau stilus. Trecem mai departe la modelul de 6” şi vom prezenta în continuare principalele specificaţii ale lui Asus ZenFone 6.
Aşa cum se poate observa, Asus nu atacă segmentul high end al phablet-urilor cu acest ZenFone 6. Ecranul are rezoluţie HD, chipset-ul nu este extrem de performant, iar memoria RAM diferă în funcţie de model. Asus va lansa acest terminal în mai multe versiuni. La fel ca modelul de 5”, el oferă suport dual SIM şi are un ecran ce poate fi folosit cu creion sau mănuşi. Carcasa lui Asus ZenFone va fi disponibilă în patru culori, iar pentru ieşirea audio va fi oferită tehnologia SonicMaster. Am păstrat pentru final modelul cel mai accesibil. Mai jos găsiţi specificaţiile lui ZenFone 4.
Cifrele din lista de mai sus plasează terminalul în gama entry level. El ar putea să aibă un comportament decent pentru cei ce vor să se familiarizeze cu sistemul de operare Android, însă capacitatea bateriei lasă de dorit. Capacul colorat de pe spate este detaşabil şi tind să cred că sigla Padfone este o scăpare în pozele de presă. Toate cele trei terminale Asus ZenFone vor primi upgrade la Android 4.4 la un moment dat, însă momentan nu vă putem spune când vor ajunge pe piaţă sau ce preţuri vor avea.