Demonstrată cu ocazia expoziţiei CES 2014, aceasta este o imprimantă 3D cu potenţial de a revoluţiona industria magazinelor de tip fast-food şi cofetăriile în mod special. Alimentată cu ingredientele potrivite, maşinăria poate fabrica o sumedenie de prăjituri şi snack-uri multicolore, luând forme dintre cele mai diverse ce ar fi dificile sau chiar imposibil de obţinut prin metode tradiţionale.
Cu preţ de 5000 dolari, imprimanta Chefjet reproduce obiecte folosind ciocolată şi alte ingrediente pe bază de zahăr infuzat cu arome de vaniliei, mentă, mere dulci, cireşe sau pepene. Varianta cu preţ dublu Chefjet Pro ridică nivelul de complexitate utilizând ingrediente diferite, permiţând obţinerea de confecţii 3D multicolore.
Cele două imprimante realizate de compania americană 3D Systems vor fi disponibile în producţie de serie în decursul acestui an. Între timp, producătorul speră să atragă atenţia micilor întreprinzători cu o imprimantă 3D în valoare de 10.000 dolari ce poate realiza obiecte din material ceramic, dar şi un model de 5000 dolari care asamblează machete din plastic.
Cât despre procesul de realizare a dulciurilor la imprimantă, 3D Systems foloseşte o metodă de tip pas-cu-pas ce presupune aplicarea repetată a ingredientului de bază sub formă de pudră uscată (ciocolată sau zahăr), urmată de infuzarea cu apă pentru declanşarea procesului de cristalizare şi solidificare. Obiectele comestibile rezultate pot lua o multitudine de forme şi culori, ba chiar avea şi elemente mobile.
Produsul celor de la 3D Systems nu este singurul de acest gen de pe piaţă. Natural Machines, companie originară din Spania, a realizat Foodini – o maşinărie care poate realiza modele 3D din ciocolată şi paste ravioli. Şi inginerii NASA au în vedere producerea unei imprimante 3D pentru alimente, capabilă sa furnizeze diverse mâncăruri pentru astronauţi.