Au capacitate de 10 ori mai mare decât a unui acumulator Li-Ion şi pot fi reîncărcate în doar câteva secunde. Sunt non-toxice şi folosesc o soluţie pe bază de zahăr ce reacţionează cu oxigenul din aer pentru a genera electricitate şi apă ca produs secundar.
Invenţia unui grup de cercetători ai universităţii Virginia Tech din Statele Unite este o celulă de combustibil cu densitate energetică de 596 Ah/kg, de aproximativ 10 ori mai mare decât poate fi obţinut în prezent cu acumulatorii Li-Ion. Mai mult decât atât, în loc de a sta conectate cu orele la o sursă externă de electricitate, celulele de combustibil sunt realimentate în câteva secunde folosind o soluţie lichidă conţinând 15% maltodextrină.
Invenţia lui Y.H. Percival Zhang şi asociaţii săi de la Virginia Tech funcţionează într-un mod asemănător organismelor vii, simulând un metabolism artificial în care o soluţie conţinând 13 enzime diferite, uşor de produs în cantităţi mari, reacţionează în prezenţa aerului atmosferic pentru a genera până la 24 electroni per unitate de glucoză. Echipa de cercetători nu a dezvăluit câte cicluri de încărcare suportă noua baterie sau alte detalii privind durabilitatea în timp, însă promit că vor avea pregătită o versiune gata de uz comercial în aproximativ 3 ani.
Folosită şi ca aditiv alimentar, maltodextrina este o substanţă care poate fi obţinută prin procesarea porumbului, grâul, sfecla de zahăr, dar şi alte plante ce conţin amidon. Noul tip de bio-baterie are astfel potenţialul de a asigura o sursă regenerabilă de electricitate, puţin poluantă şi mai practică decât acumulatorii Li-Ion tradiţionali. Spre exemplu, în loc să apelăm la adaptorul AC, în viitor am putea alimenta telefonul mobil turnând câteva picături dintr-un flacon cu biocombustibil.
O altă aplicaţie pentru bio-bateria dezvoltată la Virginia Tech poate fi alimentarea cu energie a protezelor şi implanturi subcutanate, tehnologia permiţând transformarea glucozei din sânge într-o sursă de electricitate practic inepuizabilă.