După ce în luna noiembrie a anului trecut Apple a acordat companiei GT Advanced Technologies un contract în valoare de 578 milioane dolari, în schimbul căruia a primit acces la tehnologii avansate care permit încorporarea safirului în produsele sale, gigantul american a obţinut şi primul brevet legat de acestea.
În aplicaţia pentru brevet este descrisă modalitatea prin care au fost aplicate cristale de safir pe lentilele camerei foto instalată pe telefoanele din seria iPhone 5, dar şi alte subansamble cum ar fi senzorul de amprente Touch ID prezent pe telefoanele iPhone 5S. Cât despre viitoarele modele de tablete iPad şi telefoane iPhone, Apple ar putea introduce folosirea safirului pentru mai multe componente, spre exemplu scutul Gorilla Glass folosit pentru protejarea ecranului. Acesta ar putea fi înlocuit cu o alternativă proprie, mai durabilă. Noul tip de sticlă acoperită cu safir ar putea îmbrăca în cele din urmă toate suprafeţele carcasei, dacă Apple decide să revină la designul folosit ultima dată pentru seria de telefoane iPhone 4S.
Recunoscut pentru duritatea excepţională, safirul artificial depozitat pe suprafeţe obişnuite din sticlă asigură protecţie excelentă împotriva zgârieturilor şi rezistenţă la uzură. Pe lângă aspectul vizual deosebit, safirul mai este apreciat şi pentru conductivitatea termică apropiată metalelor. Inclus spre exemplu în structura microprocesoarelor, materialul ar putea ajuta la disiparea eficientă a surplusului de căldură, permiţând atingerea unor frecvenţe de funcţionare mai mari.
Judecând după investiţiile masive deja făcute, putem spera ca Apple să nu întârzie prea mult implementarea acestor tehnologii la scară largă. Însă realitatea arată că brevetele companiei sunt arareori puse în practică imediat, cel mai adesea ajungând să servească doar ca fundaţie pentru inovaţii viitoare sau descurajarea competiţiei din folosirea unor tehnologii similare.