Oferta curentă de procesoare ARM pentru platformele mobile este binecunoscută, începând cu micul Cortex-A7 şi terminând cu rapidul Cortex-A15, iar compania a anunţat deja saltul la arhitectura pe 64 de biţi şi puternicele modele Cortex-A53 şi Cortex-A57. Între acestea există însă un loc liber care va fi completat de proaspăt anunţatul Cortex-A17 şi, deloc surprinzător, MediaTek este prima companie care a anunţat o soluţie integrată bazată pe acesta.
Noul procesor Cortex-A17 de la ARM nu este o noutate absolută, acesta fiind de fapt doar versiunea actualizată a modelului Cortex-A12 care a fost anunţat în vara anului trecut. Planificat iniţial pentru jumătatea acestui an, Cortex-A12 a trecut însă printr-o serie de schimbări care a impus schimbarea denumirii în Cortex-A17.
Un procesor destinat terminalelor cu cost ceva mai scăzut care fac parte din gama intermediară, Cortex-A17 va înlocui bătrânul model Cortex-A9 şi va oferi o performanţă îmbunătăţită cu 60 de procente. Fabricat într-o tehnologie pe 28 de nanometri, Cortex-A17 preia câteva din caracteristicile nucleului Cortex-A15, acesta oferind o interfaţă cu memoria cu performanţe superioare, execuţie out-of-order pentru instrucţiunile NEON, adresarea memoriei pe 40 de biţi, virtualizare şi protecţie TrustZone. Cortex-A17 va funcţiona la frecvenţe care vor putea depăşi 1,5 GHz, va putea fi implementat în configuraţii quad-core sau superioare şi va fi compatibil cu arhitectura asimetrică big.LITTLE (unde va funcţiona în tandem cu Cortex-A7).
Conform ARM, noul procesor va fi disponibil pentru testare începând cu sfârşitul celui de-al doilea trimestru al acestui an, acesta urmând să ajungă pe piaţă undeva la finele anului sau odată cu debutul lui 2015.
Cunoscutul producători de soluţii integrate MediaTek este prima companie care a anunţat că urmează să dezvolte un produs care va fi bazat pe Cortex-A17. Purtând numele de cod MT6595, soluţia MediaTek va oferi patru nuclee Cortex-A17 care vor funcţiona la o frecvenţă între 2,2 –2,5 Ghz şi patru nuclee Cortex-A7 care vor atinge 1,7 GHz, acestea urmând să colaboreze graţie arhitecturii big.LITTLE şi să poată fi utilizate în acelaşi timp prin utilizarea modului de lucru Heterogeneous Multi-Processing. La această platformă hardware, MediaTek va adăuga un procesor grafic PowerVR din generaţia a şasea şi un modem LTE, oferind astfel o platformă hardware completă care va concura pentru piaţa mid-range.
Producătorul taiwanez de soluţii integrate afirmă că MT6595 va fi disponibil în cursul celui de-al doilea semestru al acestui an, declaraţia ARM făcându-ne însă să credem că va trebui să aşteptăm în realitate ultimul trimestru al anului pentru a vedea un produs finit.