Google a anunţat în luna noiembrie a anului trecut că intenţionează să impună noi restricţii de securitate pentru extensiile scrise pentru browser-ul Chrome sau pentru sistemul de operare Chrome OS şi să impună magazinul Chrome Web Store ca unică sursă pentru acestea. Cu ceva întârziere faţă de termenul anunţat iniţial, măsura va intra în vigoare începând cu următoarea iteraţie majoră a browser-ului, adică odată cu lansarea lui Chrome 33.
Aceasta este cea de-a două măsura radicală luată de Google în ultimele luni care vizează extensiile pentru Chrome sau Chrome OS. Dacă decizia de eliminare a extensiilor complexe urmăreşte îmbunătăţirea performanţelor browser-ului, impunerea unei surse unice pentru extensii atacă problema mult mai delicată a securităţii.
Google afirmă că dezvoltatorii software au abuzat de posibilitatea instalării offline, cu sau fără avertizarea utilizatorului, şi că această metodă alternativă de livrare a extensiilor este o poartă de intrare pentru malware sau adware. În consecinţă, compania a anunţat că browser-ul Chrome şi sistemul Chrome OS nu vor mai permite instalarea extensiilor decât din Chrome Web Store începând cu versiunea 33 a codului-sursă Chromium, modulele software care vor încerca să se instaleze local fiind marcate în mod implicit ca nesigure şi blocate.
Dezvoltatorii sunt sfătuiţi să-şi publice toate extensiile în Chrome Web Store, compania oferind creatorilor de extensii particularizate pentru uzul intern şi metode pentru limitarea accesului persoanelor neautorizate. De la această regulă vor fi exceptate browser-ele care rulează în Developer Mode sau în mediul enterprise, însă restul utilizatorilor vor trebui să suporte această restricţie.
În cazul în care dezvoltatorii de extensii vor alege să-şi publice extensiile în Chrome Web Store, viitoarele versiuni de Chrome şi Chrome OS vor actualiza în mod automat modulele adiţionale deja instalate cu versiunile publicate online. Chrome 33 se află deja în versiune Beta, versiunea finală urmând să sosească până la finele acestei luni.