Optimizarea traficului Web este un deziderat pe care multe companii l-au urmărit de-a lungul ultimelor două decenii, în special după ce Internetul pe telefon a devenit o banalitate. Metodele folosite au fost diferite, pe lista găsind tehnologii aplicate la nivelul serverului, protocolului de transport sau browser-ului, însă acestea au vizat în general doar codul HTML, CSS sau JavaScript deoarece nimeni nu a reuşit să popularizeze un format superior care să înlocuiască omniprezentul JPEG.
Încercările pentru promovarea unui format care să ofere o rată de compresie mai bună şi să fie mai bine optimizat pentru Web s-au mai făcut, însă nici una dintre propunerile anterioare nu s-a dovedit până acum populară. Microsoft a încercat cu HD Photo, Google a dezvoltat WebP iar Joint Photographic Experts Group a propus varianta JPEG 2000, însă nici una dintre aceste companii sau organizaţii nu a reuşit să detroneze cunoscutul format JPEG, care a rămas, alături de formatul fără pierderi de calitate PNG, un standard online de-facto.
Dacă nu poţi convinge producătorii de browsere, producătorii de aplicaţii sau utilizatorii sa accepte un format nou de imagine, poate că ar fi o idee mai bună să optimizezi ceea ce aceştia folosesc deja. Plecând de la această idee, Mozilla a anunţat dezvoltarea unui algoritm de compresie superior care permite reducerea dimensiunii fişierelor JPEG fără a necesita însă modificări la nivelul aplicaţiilor menite să le decodeze şi să le afişeze.
Echipa Mozilla a plecat de la codul-sursă al cunoscutei biblioteci de compresie libjpeg-turbo şi a adăugat funcţiile unui script Perl numit jpgcrush. Astfel a fost obţinut algoritmul de compresie mozjpeg, care preia un modul software deja apreciat pentru ratele bune de compresie şi adaugă rutine software care jonglează cu mai multe tipuri de optimizări pentru a alege în final fişierul cu dimensiunea cea mai mică.
Echipa Mozilla afirmă că noul mozjpeg permite reducerea cu circa 10 procente a dimensiunilor fişierelor JPEG, acesta facilitând şi optimizarea fişierelor PNG care folosesc algoritmi JPEG cu circa 2-6 procente. Compania afirmă că acest algoritm este doar un prim pas către optimizarea superioară a fişierelor JPEG, compania urmărind să implementeze şi alţi algoritmi de compresie, cum ar fi de pildă cuantificarea Trellis, folosită de cunoscuta biblioteca de compresie x264.
Deoarece nu modifică modul de funcţionare a decodării JPEG, algoritmul de compresie mozjpeg nu necesită modificări din partea producătorilor de browsere sau aplicaţii care afişează imagini. Pentru salvarea cu ajutorul acestor optimizării, mozjpeg va trebui însă implementat în aplicaţiile uzuale pentru editarea şi managementul de imagine.