Apple a lansat cea de-a şaptea versiune a platformei mobile iOS în luna septembrie a anului trecut, iar aceasta a adus nu doar un mediu grafic complet împrospătat şi o serie interesantă de noi opţiuni, dar şi o mulţime de probleme şi părţi nefinisate. După o perioadă îndelungată de testare, care s-a întins de-a lungul a mai multor luni decât perioada similară care a precedat lansarea versiunii majore 7.0 şi este întrecută în istoria iOS doar de perioada Beta a versiunii 5, Apple a lansat aşteptata actualizare 7.1.
Noua actualizare 7.1 oferă o singură opţiune nouă remarcabilă, care este însă deja cunoscută: CarPlay. Interesantă dacă intenţionaţi să vă cumpăraţi un automobil nou compatibil CarPlay în acest an, dar inutilă în orice alt caz, această nouă facilitate este însoţită de un suport mai bun pentru profilul Bluetooth Hands-Free. În urma acestei actualizări, aplicaţia Maps va putea trimite mesaje de ghidare către sistemul audio al maşinii chiar dacă terminalul iPhone nu este setat ca sursă audio, ceea ce va permite ascultarea în paralel a unui AudioCD sau a unei alte surse de muzică. Dincolo de această unică opţiune nouă, iOS 7.1 aduce o multitudine de actualizări interesante.
Prima, şi probabil cea mai importantă, este repararea problemelor performanţelor scăzute pe terminalele mai vechi şi instabilităţile ocazionale ale produselor noi bazate pe cipul Apple A7. Actualizarea specifică în mod explicit îmbunătăţirea performanţelor pe bătrânul iPhone 4, dar toate celelalte produse Apple vor beneficia şi ele de îmbunătăţiri. Nu am avut un iPhone 4 să testăm, ArsTehnica oferind o filmare edificatoare, însă am testat iOS 7.1 pe un iPad 3rd generation, care a fost cea mai nefericită tabletă Apple după actualizarea iOS 7 şi nu s-a situat prea departe de stadiul în care a fost lăsat iPhone 4.
Actualizarea 7.1 a înlăturat aproape toate necazurile pe care le-am întâmpinat în ultimele şase luni, cum ar fi Task Manager-ul lent, ocazionalele întârzierile cu care era afişată tastatura, animaţiile lente, gesturile multitouch sacadate sau instabilitatea browser-ului Safari cu un număr mare de taburi deschise. Diferenţele de performanţă sunt sesizabile şi utilizatorii care nu depind de jailbreak sunt sfătuiţi călduros să-şi actualizeze telefoane sau tabletele deoarece iOS 7.1 se apropie mult de performanţele software cu care am fost obişnuiţi până la versiunea a şaptea. Cu această ocazie, Apple a corectat şi problemele ocazionale de stabilitate pe care le-au întâmpinat utilizatorii produselor bazate pe cipul Apple A7, adică iPhone 5S, iPad Air şi iPad Mini cu Retina Display.
După CarPlay şi îmbunătăţirea performanţelor, iOS 7.1 aduce şi o serie de îmbunătăţiri subtile mediului grafic nou care a apărut odată cu versiunea 7.0. Unele dintre modificări sunt utile, altele însă sunt chestionabile sau nu repară ceea ce unii dintre noi am fi dorit.
Astfel, utilizatorii care erau deranjaţi de efectul de paralaxă al fundalului de ecran îl pot opri acum direct din setările secţiunii Wallpaper fără a fi nevoiţi să blocheze toate animaţiile, ca până acum.
Cei deranjaţi de culorile puternice vor aprecia tentele mai întunecate ale pictogramelor şi chiar vor putea apela la opţiunile Darken Colors şi Reduce White Point din Settings/Accessibility/Increase Contrast pentru a activa tente şi mai întunecate de culoare sau un fundal alb mai puţin luminos.
Tastatura a fost refăcută din punct de vedere vizual, aceasta oferind taste Shift şi Delete cu vizibilitate mai bună.
Cei deranjaţi de modul slab în care sunt evidenţiate butoanele text pot activa opţiunea Button Shapes, care nu arată prea frumos din punct de vedere estetic, dar măcar oferă o rezolvare pentru cei care au întâmpinat probleme.
Apple a refăcut unele interfeţele, cum ar fi tastatura telefonului, ecranul de preluare şi respingere a apelurilor sau ecranul pentru stingerea telefonului. Butoanele rectangulare ale versiunii 7.0 au fost înlocuite de butoane rotunde, care nu sunt prea atrăgătoare deoarece nu par a se asorta bine cu restul sistemului de operare, dar care încearcă să rezolve unele probleme reclamate cum ar fi accesarea lor din greşeală.
Calendarul versiunii pentru telefoane din versiunea 7.0 a fost blamat pentru că a eliminat câmpul List View, acesta reîntorcându-se acum sub forma unei facilităţi opţionale. În plus, calendarul inserează în mod automat şi sărbătorile naţionale locale, dar această opţiune nu este încă activă în cazul României.
Pe lângă lista de probleme de securitate rezolvate, iOS 7.1 mai aduce un mod nou de control pentru asistentul Siri, care va activa recunoaşterea vocală atunci când nu mai apăsăm butonul Home şi nu doar atunci când va crede el că am terminat de vorbit, sincronizarea notificărilor FaceTime între terminalele Apple, butoane vizibile Repeat şi Shuffle în aplicaţia Music, un mod HDR Auto pentru captura foto (doar pentru iPhone 5S) şi îmbunătăţirea algoritmilor de recunoaştere a amprentelor din TouchID (doar pentru iPhone 5S).
Actualizarea iOS 7.1 este disponibilă pe terminalele iPhone 4 sau mai noi, iPad 2 sau mai noi şi iPod Touch 5th generation şi poate fi instalată Over the Air sau prin intermediul aplicaţiei desktop iTunes.