Actualizarea Windows Phone 8.1 a fost subiectul mai multor zvonuri şi informaţii oficiale sau neoficiale, aceasta promiţând să aducă o sumedenie de îmbunătăţiri. Microsoft a dezvăluit ieri seară noua versiune a sistemului său de operare pentru terminale mobile şi, pe lângă lucrurile deja cunoscute, aceasta aduce şi alte noutăţi interesante care erau cerute de către utilizatori de foarte multă vreme.
Probabil că cea mai apreciată noutate va fi Action Center. Până acum, Windows Phone a oferit notificări de tip Tile, Toast şi Pop-up, însă nu a oferit şi un spaţiu pentru centralizarea acestora. Începând cu Windows Phone 8.1, Action Center va oferi un spaţiu unde acestea vor fi afişate, păstrate şi grupate în funcţie de aplicaţie, utilizatorii putând alege pentru fiecare aplicaţie în parte şi tipul de notificare pe care aceasta o poate utiliza.
Această nouă zonă a sistemului de operare va oferi şi scurtături către diverse module importante ale sistemului de operare, cum ar fi conexiunile Wi-Fi sau Bluetooth, iar utilizatorul le va putea particulariza după dorinţă. Microsoft a profitat de spaţiul nou disponibil pentru a implementa şi alte mici detalii, cum ar fi afişarea procentuală a încărcării bateriei sau un buton pentru saltul rapid la meniul pentru setări al sistemului de operare.
Interfaţa Windows Phone, pe care unii utilizatori au criticat-o din cauza rigidităţii, s-a bucurat şi ea de atenţie. Până acum, Windows Phone a folosit patru coloane verticale Live Tiles, doar începând cu actualizarea GDR 3 existând opţiunea afişării a şase coloane, dar numai în cazul telefoanelor ale căror ecrane au o diagonală mai mare de 5”. De acum înainte, utilizatorii vor putea alege unul dintre aceste două moduri de afişare fără nici o restricţie, beneficiind în plus şi de un suport pentru transparenţe care va da mai multă viaţă mediului grafic din Windows Phone prin afişarea unui wallpaper în cadrul Live Tiles.
Dezvoltatorii de aplicaţii au primit câteva opţiuni pentru modificarea Lock Screen începând cu Windows Phone 8, însă noua versiune va extinde opţiunile de control prin intermediul unor noi API-uri, care vor permite schimbarea temelor de interfaţă sau înlocuirea cu totul a acestui ecran.
Bazat pe codul Internet Explorer 11, browser-ul din Windows Phone 8.1 oferă suport WebGL, upload pentru fişiere, Private Browsing, sincronizarea parolelor şi compatibilitate mai bună HTML5 Video, inclusiv cu YouTube. Tastatura a primit şi ea o actualizare majoră, aceasta aducând un mod inteligent de învăţare a cuvintelor mai des uzitate şi un mod de scriere prin trasare, asemănător celor popularizate de Swype sau SwiftKey.
Pentru mediul Enterprise, Windows Phone 8.1 aduce suport pentru conexiunile VPN şi criptarea S/MIME pentru email. Pe lângă aceste noutăţi, Windows Phone 8.1 mai aduce o interfaţă refăcută pentru calendar, aplicaţii separate pentru Music, Video şi Podcasts, o interfaţă mai bună pentru camera foto şi Quiet hours, cu care puteţi seta intervalele orare între care nu doriţi să fiţi deranjaţi de apeluri, mesaje sau notificări.
Am lăsat pentru final cea mai importantă noutate: noul asistent digital Cortana. O replică pentru Google Now din Android sau Siri din iOS care preia câte ceva de la amândouă, Cortana va înlocui complet vechiul serviciu de căutare din Windows Phone şi va fi bazat pe motorul de căutare Bing. Noul asistent digital va colecta iniţial diverse date despre utilizator, şi va agrega apoi conţinutul relevant într-un caiet digital pe care utilizatorul îl va putea consulta direct sau prin comenzi vocale. Aplicaţia promite că va avea un comportament inteligent, putând analiza diverse informaţii din surse multiple şi putând face legătura între acestea pentru a oferi sfaturi relevante.
Deşi Cortana este, fără îndoială, cea mai importantă noutate din Windows Phone 8.1, am lăsat-o la urmă deoarece aceasta nu va fi relevantă pentru utilizatorii români în viitorul apropiat. Noul asistent digital de la Microsoft va fi lansat în curând (în versiune Beta) în Statele Unite, Marea Britanie şi China urmând la rând în semestrul doi al acestui an. Restul ţărilor vor primi treptat acces la Cortana începând cu 2015 şi, ţinând cont de cât de bine localizat este serviciul Bing în România, nu sperăm să-l vedem prea curând la lucru.
Windows Phone 8.1 va deveni disponibil în lunile următoare sub forma unei actualizări pentru toate terminalele Windows Phone 8, în timp ce primele telefoane care vor folosi de la bun început această versiune vor fi lansate începând cu luna viitoare.