Încărcarea wireless este o opţiune relativ nouă în lumea telefoanelor mobile şi oferă posibilitatea eliminării cablurilor şi conectorilor sistemelor electrice tradiţionale, însă raza mică de acţiune de numai câţiva centimetri reduce utilitatea reală a acestei tehnologii. Un grup de cercetători din Coreea de Sud a testat cu succes un sistem de încărcare wireless care promite atât o putere mult mai mare, cât şi o rază de acţiune semnificativ mărită.
Cercetările inginerilor sud-coreeni au plecat de la sistemul de încărcare wireless Coupled Magnetic Resonance System, care a fost testat acum 7 ani în cadrul Massachusetts Institute of Technology. Capabilă să funcţioneze pe o distantă maximă de 2 metri, soluţia americanilor nu s-a dovedit viabilă deoarece era voluminoasă, complicată si costisitoare.
Dezvoltat în cadrul Korean Advanced Institute of Science and Technology, noul sistem se numeşte Dipole Coil Resonant System şi are parametri mult mai buni decât modelul anterior dezvoltat în Statele Unite. Folosind doar două bobine pentru inducţie în loc de patru, acesta este mai compact şi mai ieftin de fabricat, iar trecerea de la transmisia în banda de 10 MHz în cea de 20 kHz a permis şi mărirea razei de acţiune şi a puterii transmise.
Cercetătorii sud-coreeni au declarat că Dipole Coil Resonant System are o eficienţă de 36,9 procente la o distanţă de 3 metri, 18,7 procente la o distantă de patru metri şi doar 9,2 procente la distanţa maximă de cinci metri. Sistemul de încărcare wireless are însă o putere de transmisie superioară modelelor anterioare, performanţele maxime anunţate fiind de 1403, 471 şi 208 waţi la cele trei distanţe anterior menţionate, ceea ce ar permite alimentarea unui televizor sau încărcarea concomitentă a unui număr mare de telefoane sau tablete.
Noul produs nu este destinat uzului comercial, acesta fiind un prototip pe baza căruia cercetătorii sud-coreeni cred că se vor putea dezvolta echipamente mai mici şi mai ieftine care vor deveni la fel de comune ca routerele casnice sau publice.