Microsoft a organizat ieri evenimentul Surface pe care l-a anunţat acum două săptămâni. Deşi suntem dezamăgiţi deoarece zvonita tabletă Surface Mini nu şi-a făcut apariţia, compania a anunţat însă cea de-a treia generaţie a tabletei Surface Pro, iar schimbările survenite sunt foarte interesante.
Pentru primele patru modele din familia Surface, adică cele două modele Pro şi cele două modele bazate pe Windows RT, Microsoft a folosit un ecran cu format 16:9 şi diagonală de 10,6”. În cazul unui laptop, acest format este optim, însă utilizarea în modul vertical a unei tablete cu ecran lat nu este prea plăcută, iar Microsoft a trebui să facă ceva.
Noul Surface Pro 3 oferă astfel un ecran care nu doar că este mai mare, diagonala de 12” oferind un spaţiu mai amplu de ecran, dar foloseşte şi raport de aspect 3:2, care este mai puţin obişnuit. Adoptat de altfel şi de către Google pentru Chromebook Pixel, acest format oferă mai mult spaţiu util pentru navigaţia Web în poziţia orizontală şi este mai apropiat de formatul unei coli de hârtie în poziţie verticală. Poate că unii utilizatori amatori de multimedia nu vor fi încântaţi de această schimbare, însă Microsoft vizează sectorul productivităţii, iar adoptarea acestui format este una bine venită.
Ecranul de 12” oferă un panou IPS cu o rezoluţie de 2160 x 1440 pixeli, acesta promiţând aceeaşi calitate bună a imaginii care a fost oferită de produsele anterioare din familia Surface. Fabricat într-o tehnologie integral laminată, noul ecran se laudă cu un digitizor dedicat care va oferi o senzaţie naturală foarte apropiată de cea a unei pagini de hârtie. Este drept, digitizorul a pierdut sensibilitatea ridicată şi oferă doar 256 de niveluri de presiune, faţă de 1024 la Surface Pro 2, iar acest lucru ar putea dezamăgi amatorii de creaţie grafică.
Suficient de sensibil pentru orice altceva, noul digitizor fructifică însă de grosimea extrem de redusă a straturilor de sticlă din ecran şi promite că va oferi o precizie extrem de ridicată care nu va fi perturbată de erorile de paralaxă cauzate de ecranele groase. Aceasta nu este singura schimbare adusă la acest capitol, noul stylus integrându-se perfect cu aplicaţia pentru adnotări OneNote şi fiind vizată deja de Adobe pentru o viitoare implementare în cadrul versiunii tactile a aplicaţiei Photoshop CC.
Carcasa e crescut uşor în dimensiuni din cauza măririi diagonalei ecranului, însă tableta a devenit mai subţire şi mai uşoară: 9,1 milimetri, respectiv 800 de grame. Schimbările aduse de Microsoft afectează şi piciorul de sprijin, care poate fi acum orientat după dorinţă şi nu mai este limitat la una sau două poziţii, şi sistemul de prindere a tastaturii TypeCover, care acum se ancorează mai ferm în două puncte. Prin aceste schimbări, Microsoft intenţionează să facă din Surface Pro 3 un produs ultraportabil care să reuşească să mulţumească atât utilizatorii laptopurilor cât şi pe cei ai tabletelor, încercând astfel să nu repete eşecul versiunilor anterioare.
În interior, noul Surface Pro 3 oferă procesoare Intel Core i3, i5 sau i7 din generaţia Haswell, un sistem de răcire activ, 4 sau 8 GB de memorie RAM şi unităţi de stocare SSD cu capacităţi de 64, 128, 256 sau 512 GB. Bateria va oferi o autonomie mai bună, Microsoft promiţând circa 9 ore de libertate în locul celor 6-7 ore oferite de generaţia anterioară Surface Pro 2.
Lista dotărilor mai include un adaptor Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, două camere foto cu rezoluţie de 5 MP şi un set complet de senzori. Conectivitatea oferă un port USB 3.0, un slot MicroSD, un conector audio jack de 3,5 milimetri şi o ieşire Mini Display Port. Conectivitatea va putea fi extinsă cu ajutorul unei staţii de andocare, aceasta oferind patru porturi USB (din care 2 de tip 3.0), conector Ethernet şi ieşiri audio/video.
Microsoft a prezentat cu această ocazie şi noua tastatură detaşabilă Type Cover, însă nu a suflat nici o vorbă despre un eventual Touch Cover, versiunea mai subţire şi mai uşoară cu butoane tactile. Tastatura se comercializează separat şi are un preţ de 129 de dolari.
Microsoft Surface Pro 3 va intra pe rafturile magazinelor din SUA şi Canada începând din iunie, lista ţărilor unde acest produs va fi disponibil urmând să fie extinsă în august. Până acum, România nu figurează însă pe această listă. Preţurile de comercializare încep de la 800 de dolari, pentru un model Core i3 cu 4 GB RAM şi stocare internă de 64 GB, şi urcă până la 1950 de dolari în cazul celui mai dotat model.
Conform Bloomberg, tableta Surface Mini, care a fost des pomenită în ultima vreme şi despre care s-a crezut că va fi subiectul acestui eveniment, a fost anulată în ultima clipă din motive neclare. Sperăm că aceasta este de fapt doar o amânare, şi că Microsoft va lansa într-un final şi acest model mai mic.