Platforma Android şi-a găsit loc de-a lungul timpului în foarte multe aplicaţii, dar nu reuşit să cucerească piaţa auto. Producătorii de autovehicule folosesc interfeţe proprii pentru interacţiunea dintre şofer şi autovehicul, interfeţe ce sunt nevoite să suporte conexiunea la Internet şi alte facilităţi moderne. Sistemul de operare Android ar putea fi o soluţie, iar Google şi Nvidia au anunţat anul acesta la CES parteneriatul Open Automotive Alliance, ce include producătorii General Motors, Honda, Audi şi Hyundai. Detaliile despre acest parteneriat au fost foarte limitate, însă acum putem vedea primele capturi de ecran ale interfeţei Android in the Car.
Cunoscut intern cu numele de cod Gearhead, proiectul de faţă vrea să creeze o interfaţă uşor de utilizat în maşină. Momentan, Google se axează pe patru aspecte importante ale interacţiunii dintre şofer şi computerul din bord: navigaţie, muzică, telefonie şi căutări pe Internet. Marea majoritate a dispozitivelor cu Android vin cu aplicaţia Google Maps preinstalată şi ea permite navigarea dintr-un punct într-altul cu ajutorul localizării prin GPS. Este de la sine înţeles că sistemul de operare Androi implementat în interfaţa autovehicului va oferi aceeaşi facilitate. Redarea audio, din diverse surse, este o altă aplicaţie uşor de realizat de sistemul de operare mobil. Şoferul va putea controla melodia redată fie cu ajutorul butoanelor de pe volan, fie prin comenzi vocale.
Aceleaşi comenzi vocale vor fi folosite pentru apelarea unui contact. De asemenea, informaţiile despre proiectul Android in the Car ne dau de înţeles că şoferul poate trimite SMS-uri, recunoscute vocal de sistemul de operare. Pentru confirmarea corectitudinii, sistemul va citi înapoi utilizatorului textul ce urmează a fi trimis. Aceasta este o facilitate foarte importantă în interacţiunea cu şoferul. El nu trebuie să apese pe butoane sau să caute opţiuni pe ecranul tactil în timp ce conduce.
Căutările pot fi făcute în timp ce utilizatorul conduce, cu condiţia ca el să nu interacţioneze fizic cu butoanele sau ecranul din bord. La fel cum îi ceri acum smartphone-ului să-ţi găsească restaurantele din jur, la fel poţi întreba calculatorul din bord despre staţiile de benzină apropiate. El îţi poate răspunde vocal la căutări, în limita în care acestea pot fi descifrate. Atunci când autovehiculul este oprit, utilizatorul va putea naviga tactil prin interfaţa afişată pe ecranul din bord. Evenimentul Google I/O se apropie, iar în cadrul său ar putea fi prezentate unele detalii despre proiectul Android in the Car. Deşi primele implementări comerciale erau aşteptate anul acesta, mă îndoiesc că vom vedea în următoarele luni pe piaţă autoturisme cu sistem multimedia controlat de Android.