Ecranele OLED ar putea avea în curând o alternativă mai performantă şi totodată mai eficientă din punct de vedere al consumului de energie. Potrivit dezvăluirilor ce aparţin agenţiei de ştiri sud-coreene ETNews, Samsung şi LG fac pregătiri pentru o nouă generaţie de ecrane, superioare celor OLED.
Noile ecrane cu tehnologie Quantum Dot promit să redea o paletă de culori cu până la 50% mai bogată decât cele OLED, eliminând totodată şi efectul de culori suprasaturate ce apare la multe din ecranele cu tehnologie OLED. În plus, tehnologia Quantum Dot permite obţinerea de imagini mai strălucitoare folosind mai puţină energie, reducând impactul pe care îl are luminozitatea ecranului asupra autonomiei dispozitivelor.
Din punct de vedere tehnic, ecranele Quantum Dot reprezintă un hibrid între cele OLED şi ecranele LCD obişnuite. La fel ca ecranele OLED, cele bazate pe tehnologie Quantum Dot nu au nevoie de o sursă auxiliară de lumină LED, folosind în schimb LED-uri miniaturale de culoare albastră integrate chiar în matricea LCD. Mai departe, nuanţele de roşu şi verde sunt obţinute prin excitarea a două tipuri de celule Quantum Dot, rezultând spectrul complet RGB. La fel ca în cazul ecranelor OLED, fiecare pixel este propria sa sursă de lumină LED, îmbunătăţind substanţial consumul de energie.
Tehnologia Quantum Dot este folosită deja în unele modele de televizoare din gama Sony Triluminous. Între timp, LG colaborează pentru perfecţionarea ecranelor Quantum Dot cu QD Vision, divizie a institutului MIT aflată în spatele acestei tehnologii încă din anul 2010. De partea cealaltă a baricadei, Samsung experimentează cu tehnologia Quantum Dot din anul 2011, indicând un posibil avans pentru LG în ceea ce priveşte demararea producţiei de masă pentru acest tip de ecran.