Platformă software: Android
CCleaner de la Piriform este una dintre cele mai celebre aplicaţii utilitare disponibile pe platforma Windows, produsul fiind apreciat pentru modul simplu şi sigur de lucru, pentru opţiunile suficient de bogate şi pentru gratuitate. La un an de la promisiunea lansării acestui produs şi pe platforma Android şi după trei luni de testare Beta, versiunea finală a aplicaţiei CCleaner pentru Android a ajuns în magazinul Google Play.
La fel ca fratele mai mare şi mai celebru de pe platforma Windows, CCleaner oferă un set mai redus de opţiuni decât alte produse echivalente concepute pentru utilizatorii avansaţi, însă le împachetează într-un produs simplu şi inteligibil chiar şi pentru începători. În cazul de faţă, cei care preferă un control bun şi mai multe opţiuni nu au motive temeinice să abandoneze produse puternice precum CleanMaster, însă dacă vreţi o aplicaţie cu care puteţi curăţa balastul inutil din doar câteva apăsări de buton, CCleaner este o opţiune mai bună.
Interfaţa aplicaţiei este extrem de simplă şi nu oferă decât un singur ecran principal de lucru. În cadrul acesteia sunt afişate încărcările memoriei RAM şi a stocării interne, sub acest panou fiind înşiruite opţiunile pentru curăţare. Aplicaţia oferă opţiuni pentru curăţarea cache-ului din cadrul aplicaţiilor, a listei site-urilor vizitate din browser, a jurnalului apelurilor telefonice, a mesajelor SMS sau a memoriei Clipboard.
Unele dintre aceste module nu oferă opţiuni suplimentare pentru particularizare, secţiunea pentru curăţarea memoriei interne ocupată de cache-ul aplicaţiilor sau secţiunea pentru curăţarea browser-ului oferind doar un simplu checkbox pentru curăţarea în masă. Alte module, cum ar fi cele pentru curăţarea jurnalului apelurilor sau a mesajelor SMS, ascund alte meniuri care permit selectarea fiecărui element nedorit în parte, un mod de lucru indicat atunci când nu vreţi să ştergeţi chiar toate informaţiile posibile.
În partea inferioară a interfeţei este prezentată lista aplicaţiilor cărora nu li se poate curăţa direct cache-ul din cauza naturii lor mai speciale. În acest caz, utilizatorii sunt direcţionaţi de aici către meniul App Info din Android, unde vor găsi butoanele dedicate pentru ştergerea cache-ului şi a datelor. În final, CCleaner include în acest ecran principal şi un Task Manager care permite selectarea şi închiderea mai multor aplicaţii deschise.
Pe lângă acest ecran principal de lucru, CCleaner mai oferă un meniu lateral care ascunde doar o listă a aplicaţii instalate şi un panou informativ cu parametrii terminalului Android. Primul dintre aceste module auxiliare este similar cu meniul pentru managementul aplicaţiilor care este oferit de sistemul de operare Android, singura îmbunătăţire fiind posibilitatea dezinstalării mai multor produse software în acelaşi timp. Cel de-al doilea modul este banal, acesta afişând încărcarea procesorului, memoria RAM liberă, cantitatea de memorie disponibilă intern sau pe card şi încărcarea şi temperatura bateriei.
CCleaner nu este încă un produs complet, lacunele mai deranjante fiind imposibilitatea ştergerii fişierelor cookie sau lipsa posibilităţii selectării definitive a unor aplicaţii din Task Manager pentru lichidarea ulterioară a proceselor mai puţin importante dintr-un singur pas. După cum spuneam însă în introducere, CCleaner se axează pe simplitate, iar acest mod de lucru este mai sigur pentru cei care nu au un bagaj de cunoştinţe prea mare şi vor să elibereze ceva spaţiu de stocare suplimentar fără prea multe riscuri şi bătăi de cap.
CCleaner pentru Android este o aplicaţie gratuită şi fără bannere publicitare care poate fi descărcată din Google Play.