Popularitatea în creştere a tabletelor, smartphone şi alte dispozitive inteligente au transformat platformele mobile (Android şi iOS) în medii atractive şi profitabile pentru răspândirea de malware. Cea mai afectată este platforma Android, cazurile de infectare cu ransomware fiind în creştere rapidă.
Potrivit McAfee, majoritatea utilizatorilor nu întâmpină probleme atât timp cât evită accesarea de conţinut provenit din locaţii de calitate îndoielnică, preferate pentru răspândirea de malware. Alte riscuri sunt asumate în mod inutil de utilizatorii care descărcă aplicaţii neoficiale, eventual cumpărate din magazine app-store deţinute de terţi. O altă problemă este faptul că utilizatorii nu citesc lista cu permisiuni cerute la instalarea aplicaţiilor, trecând cu vederea avertismentele care ar trebui să demaşte aplicaţiile nesigure. Astfel, ajung să fie instalate aplicaţii care expun dispozitivele la atacuri cu malware şi hackeri interesaţi să acceseze datele personale exploatând vulnerabilităţi lăsate descoperite.
Deocamdată, răspândirea de malware şi aplicaţii cu deficienţe de securitate majore va continua, ba chiar se va amplifica în perioada următoare.
Dincolo de responsabilitatea dezvoltatorilor pentru securizarea aplicaţiilor pe care le produc, consumatorii ar trebui să dea dovadă de mai puţină naivitate când vine vorba de procurarea şi instalarea aplicaţiilor pentru dispozitive movile, inspectând cu atenţie provenienţa acestora şi dacă au fost verificate pentru eventuale bug-uri. Din păcate chiar dacă majoritatea problemelor sunt uşor de evitat, lipsa de îngrijorare sau mai degrabă ignoranţa faţă de ameninţările la care sunt expuse dispozitivele mobile poate fi corectată doar educând utilizatorii, lucru nu tocmai uşor de realizat când ai de-a face cu un număr atât de mare de oameni, majoritatea având doar o înţelegere minimă a dispozitivelor pe care le folosesc.