Compania Corning împreună cu Politehnica din Montreal lucrează la o nouă tehnologie care ar putea schimba medicina modernă. Folosind o tehnică de tăiere cu ajutorul laserelor, sticla care protejează display-ul telefoanelor şi tabletelor ar putea integra senzori biometrici pe toată suprafaţa, utili în diagnosticarea unor boli şi monitorizarea semnelor vitale ale utilizatorilor.
Astfel, prin simpla atingere a unei astfel de suprafeţe, poate fi înregistrată temperatura, poate fi afişată o analiză a sângelui şi ar putea analiza chiar şi mostre de salivă pentru a depista anumite afecţiuni.
Această medotă de manufacturare este într-un stadiu incipient şi nu va fi utilizată prea curând în dispozitivele inteligente, însă poate oferi o privire spre viitorul tehnologiei portabile. Probabil cel mai interesant aspect al ştirii este modul în care funcţionează aceşti senzori. Folosind lasere de mare precizie, orificii invizibile care permit luminii să treacă sunt săpate în sticlă. Semnalele sunt apoi captate de un senzor, care le trimite către software pentru analiză.
Posibilităţile sunt nelimitate în acest moment şi până când nu vom vedea o primă implementare a tehnologiei, nici nu ne putem imagina cât de mult ar putea avansa medicina cu ajutorul său. Raman Kashyap, co-autor Optics Express, vorbeşte despre integrarea „sticlei inteligente” în ferestre, mese şi alte suprafeţe de acest gen.
Este de lăudat faptul că o companie precum Corning investeşte în această direcţie. De asemenea, nu putem să nu găsim momentul anunţului cel puţin suspect. Având în vedere că se zvoneşte că Gorilla Glass nu se va regăsi în următoarea generaţie de iPhone, fiind preferată protecţia pentru ecran din safir, este posibil ca această mişcare să atraga atenţia Apple înapoi către sticla de la Corning.