Ultimul raport Internet Security Threat Report (ISTR), realizat de Symantec, arată creşterea accelerată a infectărilor cu malware în rândul dispozitivelor cu Android.
Prin comparaţie cu PC-urile, magazinele de aplicaţii simplifică accesul la software de instalat pe telefonul mobil sau tabletă, accesibilitatea acestor platforme fiind în schimb exploatată de infractorii cibernetici pentru a expune utilizatorii la aplicaţii maliţioase. Programele malware pentru dispozitive mobile nu sunt un fenomen nou, însă răspândirea acestora a luat amploare odată cu ascensiunea platformei Android. Tendinţa se explică, pe de-o parte, prin faptul că dispozitivele cu Android domină industria mobilă (cotă de piaţă 79% în 2013), iar pe de altă parte prin particularitatea Android de a funcţiona ca o platformă deschisă.
Astfel, tot mai mulţi hackeri aleg să-şi concentreze eforturile asupra platformei Android, atacurile îndreptate către aceasta având potenţial crescut pentru profit, comparat cu ale platforme mobile mai puţin populare. De ajutor este şi faptul că platforma Android oferă utilizatorilor opţiunea de a instala software din afara magazinului Google Play. Nefiind supuse unui control strict, magazinele de aplicaţii neoficiale pot fi exploatate cu uşurinţă pentru distribuirea de aplicaţii infectate cu diverse forme de malware.
Descoperită de Symantec, o nouă ameninţare pentru Android denumită ”madware” (adware pe mobil) reprezintă o formă agresivă de publicitate prin care sunt afişate reclame în interfaţa de navigare a dispozitivelor, sugerând utilizatorilor instalarea altor aplicaţii periculoase. Pe lângă faptul că este deranjantă, această ameninţare nu este încă bine înţeleasă şi cunoscută de utilizatori şi este în continuă creştere. Spre exemplu, în luna octombrie 2013 au fost identificate 65 librării de reclame, număr care a urcat la 88 la finalul anului trecut.
Însă răspândirea crescută a programelor malware pentru Android nu semnifică neapărat o siguranţă mai slabă decât oferă, spre exemplu, platforma iOS pentru dispozitive Apple. În schimb, piaţa foarte mare de aplicaţii pentru Android şi gradul ridicat de utilizare a dispozitivelor bazate pe acest OS fac din Android o ţintă preferată pentru atacuri, dispozitivele Apple fiind pur şi simplu neglijate de hackeri în timp ce eforturile sunt concentrate asupra platformei deschise Android. Platforma iOS prezintă însă mai multe vulnerabilităţi decât oricare alt sistem, conform raportului Symantec Internet Security Threat Report (ISTR). În ansamblu, 82% din vulnerabilităţile sistemelor mobile au fost descoperite la dispozitivele iOS în 2013, în timp ce platforma Android însumează numai 13% din totalul vulnerabilităţilor.
Platforma iOS ridică totodată probleme suplimentare pentru securitatea dispozitivelor, natura închisă a ecosistemului Apple făcând aproape imposibilă dezvoltarea de aplicaţii care să ofere protecţie antivirus eficientă.