Ceva mai scumpe decât portabilele obişnuite pentru acasă, laptopurile de business sunt caracterizate prin fiabilitate crescută, design exterior sobru dar totuşi elegant şi practic, autonomie peste medie şi un pachet de dotări adaptat pentru mediul business. Astfel, un laptop de business poate fi livrat cu cititor de amprente şi software de securitate avansat, modul TPM, pachet office şi aplicaţii pentru productivitate, respectiv alte accesorii cum ar fi baterie suplimentară de capacitate extinsă, digitizor, staţie pentru andocare şi geantă pentru transport.
Portabile destinate activităţilor de serviciu şi mai puţin pentru distracţie, laptopurile de business au şi câteva dezavantaje, producătorii alegând uneori să neglijeze anumite aspecte mai puţin importante la birou. Astfel, chiar dacă preţul plătit este la nivelul unui produs din gama premium, laptopul de business proaspăt achiziţionat ar putea să-i nemulţumească pe amatorii de filme cu un ecran de calitate mediocră bazat pe tehnologie TN, sau difuzoare subdimensionate potrivite doar pentru redarea sunetelor de sistem. Din fericire astfel de cazuri au devenit tot mai rare în ultimii ani, experienţa acumulată de producători şi avansul tehnologic permiţând satisfacerea cerinţelor pentru clienţii din mediul business fără compromisuri de natură să îndepărteze utilizatorii obişnuiţi preocupaţi şi de latura multimedia.
În cele ce urmează vă supunem atenţiei câteva dintre cele mai bine dotate laptopuri de business, disponibile în magazinele din ţara noastră la preţuri încă accesibile ce nu depăşesc suma de 4000Lei:
Ajutat cu ecran Full HD de 15.6”, procesor Core i7-4702MQ din familia Intel Haswell, 8GB memorie RAM, placă video Nvidia GeForce şi SSD de 128GB, Lenovo ThinkPad E540 (20C60084RI) este un adevărat performer printre soluţiile destinate mediului business.
Oferit într-o carcasă neagră cu design sobru, laptopul în greutate de 2.44kg include acumulator de 6 celule cu autonomie generoasă, TrackPoint şi cititor de amprente.
Fără compromisuri la partea de hardware, ThinkPad E540 (20C60084RI) vine însă fără sistem de operare, lăsând în seama utilizatorului sarcina achiziţionării unui OS şi configurarea acestuia folosind driverele furnizate pe site-ul producătorului. Chiar dacă plătim în plus peste preţul iniţial de 3599 Lei, avantajul este că putem alege şi configura după bunul plac sistemul de operare preferat, scăpând totodată şi de pachetul stufos de aplicaţii incluse de obicei pe dispozitivele cu OS preinstalat.
Cu dotări aproape identice laptopului de mai sus şi un preţ de 3400Lei, modelul Lenovo ThinkPad E440 schimbă doar ecranul Full HD de 15.6” pe unul HD cu diagonală 14”. În schimb, greutatea de 2.13Kg şi dimensiunile reduse fac din acesta un laptop numai bun de cărat în rucsac sau servietă.
Alternativ, dacă sarcina configurării software pare prea dificilă putem opta pentru modelul ThinkPad E540 (20C600JGRI), livrat cu sistemul de operare Windows 7 Pro (64bit) deja instalat. În funcţie de preferinţe, OS-ul poate fi actualizat la versiunea Windows 8.1 Pro folosind licenţa inclusă în pachet.
Cu preţ de 3100Lei, acesta schimbă ecranul Full HD pe unul HD, iar procesorul Core i7 lasă locul unui model Core i3-4100M mai puţin costisitor. Şi memoria RAM este înjumătăţită la 4GB, iar placa video dedicată a lăsat locul celei integrate (GMA HD 4600). Ca şi avantaj, configuraţia mai puţin pretenţioasă va solicita mai puţin acumulatorul Li-ion cu 6 celule, crescând autonomia oferită.