Începând cu versiunea Android 5.0 Google va oferi producătorilor de tablete şi smartphone cu Android opţiunea de a livra colecţii de aplicaţii suplimentare prin intermediul Play Store, înlocuind astfel bundle-urile de aplicaţii preinstalate împreună cu sistemul de operare. Descărcate automat la prima autentificare a dispozitivului în contul de utilizator Google, aplicaţiile mai mult sau mai puţin utile cunoscute în termeni populari drept bloatware sau crapware ar fi mai uşor de îndepărtat.
În prezent, colecţiile de aplicaţii instalate de producătorii dispozitivelor pe aceeaşi partiţie cu sistemul de operare nu pot fi dezinstalate decât dacă aplicăm mai întâi procedeul de Root, riscând infectarea ulterioară cu viruşi de Android şi pierderea garanţiei. Alternativ, putem să dezactivăm aplicaţiile nedorite fără a le îndepărta efectiv din memoria dispozitivului.
Livrarea pachetelor de aplicaţii prin Google Play Store exclude însă din start posibilitatea folosirii partiţiei de sistem. În schimb, aplicaţiile instalate în partiţia de date, accesibilă integral utilizatorilor, pot fi îndepărtate complet fără a solicita drepturi de acces Root.
Problema este că noua metodă ar putea să nu fie pe placul producătorilor şi operatori motivaţi să-şi vadă aplicaţiile promovate în baza unor contracte bănoase prezente pe cât mai multe dispozitive, cu sau fără voia utilizatorilor finali. Rămâne de văzut dacă acest procedeu va fi folosit pentru instalarea de aplicaţii măcar pe unele dispozitive, cum ar fi cele din seria Nexus 6.