În încercarea de a uşura munca creatorilor de conţinut video, YouTube a integrat o nouă funcţie în repozitoriul său de muzică. Aceasta oferă informaţii despre cum va afecta integrarea melodiilor licenţiate clipurile urcate pe serverele Google. Folosind aceste detalii, cei care realizează clipuri video pot să se ferească de „faimoasele” alerte Content ID, care pot avea efecte negative asupra conturilor lor.
În loc să urci şi să aştepţi ca materialul video să fie procesat înainte ca YouTube să te anunţe că ai folosit material protejat de copyright, poţi acum să cauţi fiecare melodie inclusă în clip în lista „Audio Library”. Astfel, poţi să eviţi alertele Content ID care aduc de la sine şi alte neplăceri pe lângă posibilitatea de a aplica reclame peste conţinutul tău.
YouTube informează utilizatorii dacă clipul va fi blocat în toată lumea sau în anumite regiuni, dacă integrarea melodiei va duce la restricţionarea redării părţii audio, sau dacă companiile care deţin drepturile vor folosi clipul tău pentru a-şi monetiza muzica. De asemenea, cei care verifică statutul unei melodii din repertoriul YouTube pot fi siguri că dacă găsesc melodia respectivă listată, este clar că nu vor mai putea monetiza clipul în cauză.
La sfârşitul zilei, această mişcare va fi benefică pentru utilizatori, care vor evita pierderea de timp cu urcarea, verificarea şi apoi reencodarea clipului până când acesta trece de filtrul Content ID. Aceştia pot şti starea clipului chiar înainte să exporte materialul din software-ul de editare. Desigur, muzica pe care astăzi nu o găseşti în repozitoriul YouTube poate fi inclusă mâine, iar sistemul va sancţiona automat retroactiv orice creator de conţinut.