Considerată standard pentru televizoare moderne şi monitoare, rezoluţia Full HD întinsă pe formatul unui ecran cu rată de aspect 16:9 este departe de a asigura condiţii optime de utilizare a PC-ului. Afectând negativ productivitatea, spaţiul de lucru insuficient disponibil pe verticală şi densitatea de afişare rămasă mult sub nivelul întâlnit acum la tablete şi smartphone constituie motive serioase pentru upgrade.
Încadrat la categoria monitoarelor WQHD (2K), BenQ GW2765HT este o alegere interesantă pentru înlocuirea vechiului monitor Full HD, mai ales că preţul cerut nu este foarte piperat.
Având cu aproape 80% mai mulţi pixeli decât un monitor Full HD cu diagonală similară, BenQ GW2765HT oferă o experienţă de vizionare la claritatea unui monitor Full HD de 22˝, dar cu spaţiul de lucru aferent diagonalei de 27˝. Păstrând neschimbată rata de aspect 16:9, monitorul cu ecran AHVA este potrivit pentru vizionarea de filme, sesiuni de jocuri PC, dar şi activităţi mai serioase cum ar fi editare foto/video la nivel semi-profesional şi muncă de birou, unde rezoluţia WQHD constituie un avantaj la editarea tabelelor Excel.
Monitorul BenQ GW2765HT se prezintă într-o carcasă din plastic negru, având multiple opţiuni pentru ajustare şi conectivitate. Piciorul cu înălţime reglabilă permite înclinarea şi rotirea ecranului în mod portret, iar sistemul de prindere VESA oferă opţiunea prinderii de perete sau includerea ecranului într-o configuraţie multi-monitor.
Prevăzut cu un filtru semi-glossy, ecranul nu reflectă aproape deloc sursele de lumină ambiantă, păstrând însă intactă strălucirea culorilor şi claritatea nativă a panoului LCD. Din păcate rama din plastic negru-lucios nu este ce mai inspirată alegere, reflexiile puternice apărute pe aceasta având un impact negativ asupra experienţei de vizionare în ansamblu.
Panoul de conectori al lui BenQ GW2765HT este accesibil pe spatele a monitorului şi orientat în jos pentru a uşura organizarea cablurilor. Avem la dispoziţie intrări HDMI, DVI-D, DisplayPort şi VGA, doar ultima nepermiţând folosirea monitorului la rezoluţia nativă. Tot aici găsim şi o ieşire pentru căşti, cu mufă standard de tip jack 3.5mm. Interiorul carcasei ascunde o pereche de difuzoare stereo, din păcate cu performanţe modeste.
Sistemul de meniuri este navigat cu ajutorul a 5 butoane dispuse pe spatele ramei ecranului, în partea dreaptă. Cam zgomotoase la apăsare, butoanele cu acţionare mecanică sunt însă o alternativă mai bună la cele tactile, fiind uşor de diferenţiat la palpare şi folosit pe întuneric. Totuşi, plasarea butonului Power imediat lângă butonul Menu nu a fost o idee prea bună, cele două putând fi confundate cu uşurinţă.
Specificaţii:
Calitate bună a imaginii
Suficiente reglaje pentru calibrare manuală
Unghiuri de vizibilitate generoase
Backlight LED de tip flicker-free
Picior de susţinere ajustabil
Preţ competitiv
Ghosting moderat, specific ecranelor IPS
Carcasă cu design fără pretenţii, din plastic banal