Închis după o acţiune în forţă a poliţiei suedeze menită să dea o grea lovitură amatorilor de conţinut piratat, celebrul site de torrenţi The Pirate Bay părea ca şi îngropat după ce administratorii s-au arătat dispuşi să cedeze presiunilor exercitate autorităţi. Contrar aşteptărilor, dispariţia abruptă a celui mai mare site de torrenţi a avut doar un impact modest asupra reţelei BitTorrent, traficul de date revenind aproape la normal după câteva zile. Mai mult decât atât, închiderea site-ului a dus la apariţia mai multor clone Pirate Bay, oferind acces la catalogul complet de torrenţi. Însă dintre acestea, un site numit Old Pirate Bay reuşeşte să iasă în evidenţă prin faptul că este găzduit de IsoHunt, unul dintre marii rivali ai defunctului Pirate Bay.
La fel ca The Pirate Bay, şi portalul IsoHunt a fost închis în mod oficial de autorităţi încă din luna octombrie 2013, ca urmare a unei lungi bătălii purtată prin tribunale. Condus de alţi administratori, noul portal IsoHunt îşi desfăşoară activitatea aproape la fel ca înainte. Nu la fel poate fi spus despre portalul Old Pirate Bay abia înfiinţat, care nu pare să fie decât o momeală pentru atragerea de noi utilizatori pe site-ul IsoHunt. Practic, administratorii IsoHunt au duplicat doar tema de interfaţă, îndemnând utilizatorii vechiului site The Pirate Bay să-şi creeze cont de utilizator IsoHunt pentru a avea acces la funcţiile avansate ale site-ului. Însă chiar şi fără cont de utilizator, Old Pirate Bay pune la dispoziţie întreg catalogul de torrenţi Pirate Bay, anulând practic efectele dispariţiei celui dintâi.
Potrivit unui studiu întreprins de Excipio, o organizaţie anti-piraterie, închiderea originalului Pirate Bay nu a avut nici pe departe efectul sperat în ce priveşte diminuarea pirateriei online. Astfel, dacă în ziua de 8 decembrie erau monitorizate aproximativ 101.5 milioane adrese IP active pe trackere BitTorrent din întreaga lume, numărul acestora a scăzut la 99 milioane în ziua următoare, respectiv 95 milioane după încă o zi. În data de 11 decembrie numărul adreselor IP monitorizate era de 95.5 milioane, pentru ca o zi mai târziu acesta să urce la 100.2 milioane, revenind practic la nivelul de dinaitea închiderii portalului The Pirate Bay.
Fără a se confunda cu trackere-ele BitTorrent, site-urile de torrenţi cum este The Pirate Bay nu găzduiesc decât link-uri către torrenţi, de cele mai multe ori duplicate şi pe alte site-uri similare. În schimb, intermedierea conexiunilor între utilizatori şi menţinerea activă a torrent-ilor respectivi cade în sarcina tracker-elor BitTorrent. Şi cum fiecare torrent este de regulă înregistrat pe mai multe site-uri şi alocat mai multor trackere simultan, acţiuni singulare cum este închiderea portalului Pirate Bay sunt din start sortite eşecului, măsura aducând doar notorietate şi atenţie în plus asupra acestui subiect.
Într-o primă declaraţie oficială dată după raidul făcut de autorităţi săptămâna trecută, echipa The Pirate Bay a declarat că momentan încă evaluează oportunitatea relansării site-ului, o decizie finală în acest sens nefiind încă luată.