La aproape doi ani şi jumătatea de la lansarea sistemului de operare Windows 8, este destul de evident că mediul grafic hibrid imaginat de Microsoft nu a prins la public iar schimbările aduse de actualizarea 8.1 au fost insuficiente pentru a schimba percepţia utilizatorilor. Windows 10 şi-a dezvăluit deja o parte din secrete în perioada care s-a scurs de la lansarea versiunii de test Technical Preview, însă pachetul complet de tehnologii şi opţiuni cu care Microsoft va încerca să resuscite interesul cumpărătorilor şi să finalizeze faimoasa integrare dintre Windows, Windows Phone şi Windows Embedded a fost dezvăluit abia în această seară.
Chiar dacă Windows 10 Technical Preview a avut doar două actualizări oficiale iar cele mai interesante noutăţi au fost implementate în cadrul versiunilor care nu au fost oferite publicului larg, Microsoft afirmă că interesul pentru programul de testate Windows Insider a fost foarte ridicat şi a cumulat 3 milioane de instalări, 1,7 milioane utilizatori activi, 800.000 de reacţii şi 200.000 de subiecte de discuţie.
Înainte de a trece la detaliile tehnice, trebuie remarcată interesanta schimbare a modului de licenţiere. Mergând pe urmele Linux şi OS X, Joe Belfiore a anunţat că actualizarea de la Windows 7, Windows 8.1 şi Windows Phone 8 va fi complet gratuită pentru utilizatorii care vor face migrarea în primele 12 luni de la lansarea oficială a sistemului de operare Windows 10. Belfiore a afirmat că Windows 10 va folosi un ritm de dezvoltare continuă care va face ca noţiunea de „versiune” să nu mai aibă sens, acest lucru fiind zvonit de mai bine de doi ani. Oficialul Microsoft nu a dezvăluit care vor fi preţurile de licenţiere după ce perioada de migrare gratuită va expira iar exprimarea a fost cam ambiguă, însă probabil că nici compania nu este prea sigură în acest moment de decizia pe care va trebui s-o ia. Acest aspect va fi clarificat în mod sigur în cursul lunilor următoare. (Update: Terry Myerson a confirmat că Microsoft nu s-a hotărât încă ce va face cu actualizările de la vechile sisteme de operare după expirarea anului de graţie şi nici ce preţuri va cere pentru licenţele noi)
Schimbările oficiale sau neoficiale din Windows 10 Technical Preview au fost prezentate în ultimele luni, deci ne vom ocupa doar de noutăţile cu adevărat interesante. Regretatul meniu Start îşi va face apariţia şi va include atât aplicaţiile clasice cât şi cele Modern UI, însă sistemele cu ecrane tactile vor beneficia în plus de un meniu Full Screen care va ţine locul detestatului Start Screen.
Toate aplicaţiile vor rula în propriile lor ferestre atât timp cât utilizatorul nu optează pentru modul de lucru tactil, iar multitasking-ul a primit un mod îmbunătăţit de lucru care integrează mai bine opţiunea Snap View. Modul de lucru Continuum, care permite trecerea rapidă de la modul desktop la cel tactil, a fost îmbunătăţit şi, pe lângă automatizările pe care producătorii de hardware le vor putea particulariza, va putea fi controlat direct şi de către utilizator.
Faimosul centru pentru notificări a fost în sfârşit prezentat într-o versiune suficient de finisată pentru a ne face să-l îndrăgim, iar faptul că acesta se va sincroniza cu echivalentul său de pe tablete sau telefoane este un avantaj indiscutabil pentru cei care au optat sau vor opta pentru noua platformă Microsoft. În plus, acest element de interfaţă va include şi un Action Center care va înlocui vechiul Charms din Windows 8.x şi va oferi scurtături către modulele importante precum Wi-Fi, Bluetooth, GPS sau Display.
Compania a prezentat pe larg şi integrarea cu asistentul digital Cortana, însă, indiferent de cât de interesantă a fost prezentarea acestuia, lipsa versiunii localizate îl face cam inutil pentru utilizatorii din România.
În final, Microsoft a prezentat browser-ul Spartan. Acesta nu este încă un produs finit şi va fi disponibil cu o întârziere mai mică în cazul versiunii desktop şi una mai mare în cazul versiunii pentru telefoane mobile, însă acesta va oferi un mediu de lucru aerisit, suport pentru stylus, notiţe şi adnotări, integrare OneNote şi integrare Cortana.
Dacă detaliile despre versiunea desktop a platformei Windows 10 ne sunt în mare parte cunoscute, indiferent dacă este vorba de informaţii oficiale sau nu, versiunea ARM pentru tablete şi telefoane este o noutate de la cap la coadă. Menită să înlocuiască atât actuala platformă Windows Phone cât şi nefericitul Windows RT, Windows 10 pentru ARM preia o bună parte din facilităţile pe care deja le cunoaşte şi le îmbină cu noutăţile implementate în cadrul noii versiuni desktop.
Mediul grafic va fi asemănător cu cel pe care îl cunoaştem de la Windows Phone, însă Windows 10 aduce câteva noutăţi interesante. Notification Center se integrează cu meniul echivalent de pe sistemele desktop sau tabletele pe care suntem autentificaţi şi oferă o sincronizare care va uşura managementul activităţilor. În plus, acest meniu va oferi un Action Center îmbunătăţit şi posibilitatea de a interacţiona direct cu conţinutul notificărilor, telefoanele Windows reuşind astfel să devină mai puţin rigid şi să ofere o flexibilitate superioară la fel ca rivalii iOS sau Android.
Lista aplicaţiilor instalate şi meniurile pentru setări din Windows Phone nu au fost niciodată un etalon de ergonomie, însă Windows 10 le face mai uşor de folosit. Meniul pentru setări a fost proiectat în aşa fel încât să imite noul echivalent din cadrul versiunii desktop, oferind astfel un mediu familiar indiferent de platforma folosită.
Mesageria a fost refăcută, Windows 10 urmând să readucă integrarea multiprotocol pe care Windows Phone a avut-o mai demult dar a pierdut-o. În acest moment, serviciile SMS şi Skype sunt singurele care se integrează şi permit trecerea transparentă de la un serviciu la altul, însă Microsoft a afirmat că şi reţelele populare precum Facebook sau WhatsApp sunt pe lista de priorităţi a programatorilor.
Aplicaţiile universale, pe care Microsoft le-a prezentat acum aproape un an şi care au apărut într-o forma primară în Windows Phone 8.1 şi Windows 8.1, vor atinge maturitatea odată cu lansarea Windows 10. Microsoft a prezentat o serie de produse universale care vor folosi acelaşi nucleu software dar care îşi vor adapta interfaţa în funcţie de mărimea ecranului, pe această listă intrând clientul de mesagerie Outlook, aplicaţiile Calendar, People sau Photos şi, în sfârşit, noua versiune tactilă a suitei Microsoft Office.
Noua versiune de test a sistemului de operare Windows 10 va fi disponibilă pentru utilizatorii înscrişi în cadrul programului Windows Insider începând cu săptămâna viitoare, în timp ce versiunea pentru telefoane va sosi în cursul lunii februarie.