Încetinirea ritmului de creştere a pieţelor PC-urilor, telefoanelor mobile şi tabletelor este o realitate dură de care s-au lovit deja cei mai mulţi dintre jucătorii implicaţi în aceste industrii. În aceste condiţii, giganticul contractor Foxconn nu poate evita nici el probleme şi a anunţat că va începe să concedieze o parte din angajaţi, în timp ce purtătorul de cuvânt al companiei a admis cu discreţie că nici ambiţiosul plan de robotizare nu va putea fi aplicat aşa cum s-a anunţat anterior.
Cel mai mare contractor de echipamente electronice din lume, unul dintre cei mai mari angajatori privaţi la nivel global şi ocupantul celui de-al treilea loc în topul veniturilor obţinute de liderii industriei IT (după Samsung şi Apple), conglomeratul Foxconn s-a bucurat de o creştere rapidă şi constantă în perioada 2003 – 2012. Atrăgându-şi o multitudine de clienţi importanţi, pe această listă intrând de pildă Apple, Google, Microsoft, HP, Dell, Amazon sau BlackBerry, compania a ajuns treptat un gigant pe ale cărui state de plată figurează nu mai puţin de 1,3 milioane de angajaţi.
După un 2013 foarte slab şi un 2014 ceva mai bun, Foxconn se pare că nu mai poate susţine imensele facilităţi de producţie pe care le deţine şi se pregăteşte pentru o serie de disponibilizări. Mai întâi de toate, Foxconn a invocat încetinirea ritmului de creştere a industriilor în care compania este implicată sau în care sunt implicaţi clienţii săi importanţi. Compania este afectată şi de reducerea constantă a preţurilor de comercializare a telefoanelor mobile sau tabletelor, ceea ce duce la micşorarea profitului şi a costurilor de producţie pe care clienţii săi sunt capabili să le plătească. Nu în ultimul rând, compania afirmă că salariul mediu cu care îşi plăteşte angajaţii s-a dublat în ultimii patru ani, o tendinţă valabilă de altfel în multe ramuri industriale din China, iar acest lucru a dus la reducerea profiturilor şi la necesitatea luării unor decizii. În acest moment, compania nu are un plan precis pentru aceste disponibilizări, însă direcţia este deja trasată.
Acum mai bine de doi ani, Foxconn a declarat că intenţionează să-i înlocuiască pe mulţi dintre angajaţii care depun eforturi fizice repetitive cu o armată de un milion de roboţi. Acest plan a intrat în faza de testare în vara anului trecut, compania afirmând că proiectul-pilot urmăreşte implementarea unui număr de 10.000 de unităţi, însă lucrurile nu par a evolua chiar aşa cum şi-ar dori oficialii companiei. În timp ce purtătorul de cuvânt al companiei a afirmat că automatizarea va fi cheia menţinerii sub control a costurilor de producţie, acesta a admis totodată că ambiţiosul plan care viza utilizarea a un milion de roboţi a fost doar un „concept generic” care nu are o dată concretă de finalizare.